Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има кухненски уреди, в които се крият повече бактерии, отколкото предполагате
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:13 / 16.09.2024Коментари (0)1335
©
Всеки кухненски уред е създаден, за да улесни приготвянето на храната ни. Но също така, изисква и поддръжка, и редовно почистване, за да бъде най-хигиеничен. Оказва се, че макар и да е един от най-лесните за използване уреди, микровълновата е и един от най-мръсните. Дори вероятно повече, отколкото предполагаме.

Учените обаче го доказват в ново проучване. За целта изследователите са взели проби върху тампони от 30 микровълнови печки от домове, офиси и дори лаборатории, като са открили 747 различни вида бактерии. Сред тях са и стафилококите, които могат да доведат до инфекции.

Предвид този извод, сигурно се питаме защо топлината не убива бактериите в микровълновата. Причината е, че уредът не загрява равномерно и с една и съща температура. Но микроорганизмите всъщност могат да попадат в микровълновата чрез храната, която поставяме вътре, за да притоплим. Пръските от чинията ни полепват по стените и когато не са изложени на достатъчно топлина, бактериите оцеляват по-дълго.

Съдържанието на вода в храната ни обаче също е от значение. Колкото по-суха е храната, толкова по-малка е вероятността да се нагрее от микровълновата енергия. Дори в зърната на пуканките, например, има малко вода - без нея те няма как да се изпукат.

Полезно е да знаем също, че колкото по-засъхнали и втвърдени стават частиците храна, полепнали по микровълновата, толкова по-трудно става да се отървем от бактериите.

Добрата новина е, че замърсеният уред е малко вероятно да прехвърли бактерии върху храната ни. Но това е така, в случай че го използваме правилно и не хвърляме директно върху въртящата чиния парче пица например.

Млякото, супи и други готвени ястия, които съдържат повече вода и сосове, всъщност са най-благоприятни за развитието на микроорганизми в микровълновата.

За да избегнем това, е най-добре да покриваме храната, която притопляме, и да почистваме уреда достатъчно често. И не става въпрос само за веднъж седмично. Пръските е нужно да бъдат почистени веднага, с топла сапунена вода и после изплакнати с чиста вода.

След това, като допълнителна стъпка, можем да използваме и антибактериален почистващ препарат, но в най-честите случаи и антимикробен препарат е достатъчен, пише Delish, цитирани от lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Протестиращи нападнаха директора на Народния театър
Арестуваха певицата Диона
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2024/2025 г.
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: