ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има напитка, която намалява вредата от мазните храни | ||||||
| ||||||
Напитката, която намалява вредата от мазните храни Последните изследвания показват, че какаото може да намали вредното въздействие на мазните храни върху здравето на сърцето по време на периоди на стрес. Какаовата напитка, богата на флаваноли, според британски учени, ръководени от д-р Катарина Рендейро, професор по хранителни науки, може да неутрализира някои негативни ефекти от консумацията на мазни храни в стресови ситуации. И докато е известно, че мазните храни влошават функцията на кръвоносните съдове и намаляват притока на кислород към мозъка, най-новите изследвания показват, че естествените съединения, присъстващи в какаото, зеления чай и някои плодове, могат да предпазят сърдечно-съдовата система при стресови ситуации, особено когато се консумира мазна храна. Изследването включва млади и здрави възрастни, които са закусвали с богата на мазнини храна - кроасан с масло, сирене чедър и пълномаслено мляко. След това участниците са изпили какаова напитка с високо или ниско съдържание на флаванол и след това били подложени на осемминутен умствен стрес тест, който включвал сложни математически задачи, предназначени да увеличат сърдечната честота и кръвното налягане. За да оценят функцията на кръвоносните съдове, учените са измерили кръвното налягане, сърдечно-съдовата активност и оксигенацията на префронталния кортекс на мозъка (количеството кислород, доставяно на префронталния кортекс на мозъка). Резултатите показват, че комбинацията от стрес, мазни храни и какао с ниско съдържание на флаванол (5,6 mg са използвани в изследването поради обичайния процес на алкализиране) значително намалява функцията на кръвоносните съдове, което продължава нагоре до 90 минути след края на стресовата ситуация. Въпреки това, богатата на флаванол какаова напитка (695 mg на порция) ефективно предотвратява влошаването на функцията на кръвоносните съдове и участниците показват по-добър съдов отговор. Въпреки че консумацията на флаванол не подобрява оксигенацията на мозъка, това вещество играе ключова роля в защитата на здравето на кръвоносните съдове. Освен минимално преработено какао, зелен и черен чай, горските плодове и ябълките са отлична алтернатива. Въпреки че консумацията на храни, обогатени с нездравословни мазнини и захари не е препоръчителна, това проучване дава основание за оптимизъм, поне що се отнася до здравето на сърдечно-съдовата система. По-високи нива на флаваноли се съдържат в суровото какао и се губят по време на обработката, съобщава още изданието. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: