Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има различни видове ябълки, но кои са най-полезните
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:51 / 15.10.2024Коментари (0)946
©
Ябълките са сред най-консумираните плодове в световен мащаб и въпреки че се предлагат целогодишно, именно през есента се радваме на изобилие от най-вкусните и най-сочните сред тях. Тези хрупкави плодове са пълни с витамини и минерали и са важна част от здравословния хранителен режим на всеки човек. Те са чудесен източник на фибри и най-вече на пектин, който действа като пребиотик и подпомага функцията на дебелото черво и храносмилането.

Освен това ябълките съдържат много витамин С, който има антиоксидантни свойства. Благодарение на него тялото ни абсорбира желязо, поддържа здрави тъканите ни, стимулира имунната ни система и подпомага произвеждането на повече колаген за здрави коса, кожа и нокти.

И не на последно място, в тези плодове има и кверцетин - флавоноид с антиоксидантни свойства, за който проучванията показват, че има връзка с намаления риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Наред с това ни предпазва и от алергии, тъй като действа като естествен антихистамин.

Ползите от консумацията на ябълките изглежда са толкова много, колкото са и самите видове ябълки. Независимо дали хапваме Грени Смит, Златна превъзходна, Хъникрисп или Гала, със сигурност си осигуряваме ползи за здравето. И въпреки това, различните сортове действително съдържат различни вещества и качествата им ги правят по-полезни в определени аспекти.

Червените ябълки например се оказват най-богати на антиоксиданти. Всъщност, колкото по-тъмен е цветът на ябълката, толкова по-богата на антиоксиданти е тя. А те от своя страна помагат за неутрализиране на свободните радикали в тялото ни, които могат да причинят увреждане на клетките и да доведат до заболяване.

Най-много витамин С пък можем да си набавим от сортовете Пинк Лейди и Макинтош. А в случай че даваме приоритет на приема на фибри, е най-добре да изберем Хъникрисп или Грени Смит.

Независимо от вида ябълки, които предпочитаме, е препоръчително да ги ядем сурови и необелени. Кората далеч не е за изхвърляне, тъй като и в нея се съдържат фибри и антиоксиданти. Готвенето на плодовете от друга страна ги лишава от витамин С-то, което е разтворимо във вода и не особено издържливо на високи температури.

Колкото до съдържанието на захар в ябълките, в сорт Грени Смит то е по-малко в сравнение с други и това го подсказва по-тръпчивият им вкус. Докато в тях има около 9.6 грама захар на 100 грама плод, в същото количество Фуджи има по-малко от 12 грама захар.

Въпреки наличието на захар в ябълките, това далеч не означава, че трябва да ги избягваме. Естествената захар реално е здравословен източник на енергия, затова и хапването на плодове заедно с протеин ни кара да се чувстваме по-енергични, пише USA Today, цитиран от lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Започва процедура за преместване на паметника на Съветската армия
Закупуване на самолети F-16
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: