Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има различни видове ябълки, но кои са най-полезните
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:51 / 15.10.2024Коментари (0)986
©
Ябълките са сред най-консумираните плодове в световен мащаб и въпреки че се предлагат целогодишно, именно през есента се радваме на изобилие от най-вкусните и най-сочните сред тях. Тези хрупкави плодове са пълни с витамини и минерали и са важна част от здравословния хранителен режим на всеки човек. Те са чудесен източник на фибри и най-вече на пектин, който действа като пребиотик и подпомага функцията на дебелото черво и храносмилането.

Освен това ябълките съдържат много витамин С, който има антиоксидантни свойства. Благодарение на него тялото ни абсорбира желязо, поддържа здрави тъканите ни, стимулира имунната ни система и подпомага произвеждането на повече колаген за здрави коса, кожа и нокти.

И не на последно място, в тези плодове има и кверцетин - флавоноид с антиоксидантни свойства, за който проучванията показват, че има връзка с намаления риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Наред с това ни предпазва и от алергии, тъй като действа като естествен антихистамин.

Ползите от консумацията на ябълките изглежда са толкова много, колкото са и самите видове ябълки. Независимо дали хапваме Грени Смит, Златна превъзходна, Хъникрисп или Гала, със сигурност си осигуряваме ползи за здравето. И въпреки това, различните сортове действително съдържат различни вещества и качествата им ги правят по-полезни в определени аспекти.

Червените ябълки например се оказват най-богати на антиоксиданти. Всъщност, колкото по-тъмен е цветът на ябълката, толкова по-богата на антиоксиданти е тя. А те от своя страна помагат за неутрализиране на свободните радикали в тялото ни, които могат да причинят увреждане на клетките и да доведат до заболяване.

Най-много витамин С пък можем да си набавим от сортовете Пинк Лейди и Макинтош. А в случай че даваме приоритет на приема на фибри, е най-добре да изберем Хъникрисп или Грени Смит.

Независимо от вида ябълки, които предпочитаме, е препоръчително да ги ядем сурови и необелени. Кората далеч не е за изхвърляне, тъй като и в нея се съдържат фибри и антиоксиданти. Готвенето на плодовете от друга страна ги лишава от витамин С-то, което е разтворимо във вода и не особено издържливо на високи температури.

Колкото до съдържанието на захар в ябълките, в сорт Грени Смит то е по-малко в сравнение с други и това го подсказва по-тръпчивият им вкус. Докато в тях има около 9.6 грама захар на 100 грама плод, в същото количество Фуджи има по-малко от 12 грама захар.

Въпреки наличието на захар в ябълките, това далеч не означава, че трябва да ги избягваме. Естествената захар реално е здравословен източник на енергия, затова и хапването на плодове заедно с протеин ни кара да се чувстваме по-енергични, пише USA Today, цитиран от lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Никулден 2024 година
51-ото Народно събрание
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: