Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ирена Комитова: Мисията на TEDxVitosha е да открие българските таланти
Автор: Живко Кръстев 14:44 / 29.01.2024Коментари (0)388
© Фокус
Мисията на TEDxVitosha е да открие българските таланти и да ги насърчи. Делегатите не трябва да бъдат специалисти в някоя област. Това каза Ирена Комитова – организатор на TEDxVitosha, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

На 24 февруари предстои 15-то издание на TEDxVitosha, което тази година носи името Limitless. Класът от лектори през годините вече надминава 150 души, разказа Ирена Комитова.

Сред лекторите на събитието тази година има българи, живеещи и работещи в България и в чужбина, както и чужденци. "Не търсим непременно известни и големи имена, вече реализирани личности. Търсим и зрънцата на новото творчество или имена, които преди това хората не са чували, за да им дадем сцена да споделят идеите си. Техните идеи идват като подарък за нашите делегати, всеки си взима онова зрънце, което е ценно и важно за него“, разказа организаторът на събитието.

Сред тазгодишните лектори са Хайс фан Вулфен – блогър и инфлуенсър по иновации, писателят Виктория Бешлийска, физиотерапевтът д-р Панос Цимплис, инструкторът по гмуркане Ина Димитрова, Мадлена Комитова – мениджър на домове за възрастни хора във Виена, пантомимът Мариана де Мео, треньорът по дишане Брайън Кели, Антони Христов – единственият българин с три номинации и два "Оскара“, Шо Окияма – японски лекар и изобретател, графичните фасилитатори Пиерпаоло Бареси и Моника Кортонези, Джулс Шрьодер – музикант и водещ на подкаст. В ефира на Радио "Фокус“ тя обяви имената на последните трима лектори на TEDxVitosha – производителят на шоколади Красимир Бенямин, жената каучук Сирма Добрева и диригентът Йордан Камджалов.

Тази година след TED Talks TEDxVitosha организира и работилници. "Една от тях ще е посветена на изкуствения интелект, на силата на човека и силата на технологиите и как те да се мултиплицират. Вдъхновени от романа на Виктория Бешлийска "Глина“, ще имаме работилница по глина. Организаторите ще донесат онази прословута "дяволска стомна“, за която става дума в романа, за да я видят всички. Ще имаме семинар по правилна стойка на тялото, наречен "Без болка“. Нашите графични фасилитатори ще ни покажат как се рисува т.нар. скрипт картинки. Ще имаме и ателие за медитация, водено от лектора Джулс Шрьодер. Ще имаме и един любопитен семинар за това как ухае успехът, посветен на силата на етеричните масла и техните вълшебни свойства върху нашата психика, здраве, настроение и поведение през деня“, разказа Ирена Комитова.  

TEDxVitosha кани компании, които работят с неправителствени организации или с организации на хора в неравностойно положение да закупят определен брой билети, които да дарят. "През 2022 г. имахме девет делегата в инвалидни колички в залата, които слушаха с широко отворени очи, участваха и преживяваха онова, което лекторите на сцената разказваха. Съветът на жените в бизнеса специално ни отличи за тази инициатива. Ние вярваме, че тя е добър пример, и искаме да я налагаме нататък. Използвам случая да се обърна към компании, които искат да ни партнират, защото искаме повече и най-различни хора да бъдат делегати“, призова Ирена Комитова.

Организаторите на TEDx събитията са доброволци. Екипът на TEDxVitosha се състои от 15 души. "Установихме, че за последното събитие ще имаме нужда от още доброволци, те решиха, че ще правят интервюта и няма да допуснат всеки в своя колектив. Те трябва да са сигурни в ценностите, в ентусиазма, в уменията защото понякога заедно решаваме проблеми, които не са толкова лесноразрешими. Общността расте както на ниво доброволци, така и на ниво лектори, така и на ниво програма“, каза още организаторът на TEDxVitosha.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: