Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ива Дойчинова: Езикът е всичко, което ние сме като единение и като нация
Автор: Георги Иванов 11:40 / 18.06.2024Коментари (0)935
© Фокус
Българското книжовно дружество, създадено през 1869 година в Браила, е една от трите много ключови институции, които предшестват създаването на Третата българска държава. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова.

Българската академия на науките чества своята 155-годишна с поредица от 10-минутни филми, чиято цел е да популяризират научните постижения и изследвания на БАН и да ги направят достъпни и разбираеми за хората.

"Основни институции, които предшестват създаването на Третата българска държава, включват три неща: езика, политическа независимост – това е Български революционен централен комитет, Българската екзархия,  т.е. вашата духовна идентичност. Така че Българското книжовно дружество, което е предшественика на БАН всъщност стъпва върху нещо много важно, много основно – езика и тази книжовност, която ни прави това, което сме. Езикът е всичко, което ние сме като единение и като нация,“ каза тя.

Днес започва и Деветнайсетата Световна среща на българските медии, като домакини ще бъдат украинските градове Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности. Журналисти от 14 държави и представители на 18 българоезични медии ще вземат участие в тазгодишната среща, като са организирани три дискусионни панела в три украински града – Одеса, Болград и Измаил, свързани с големи български общности. Представител на Радио "Фокус“ е програмният директор Ива Дойчинова.

"Голямата тема на срещата е "Медии и общности“, защото хората, които създават по света и поддържат българският език през медиите, са много често много специални хора, ключови хора. Понякога един човек е една медия. Много често желанието да създаваш медии на твой, български език, е свързано с оставане, свързано е с чувството, че сте заедно, че сте общности, че ви има, че говорите на един език, което е по-важно от всички останали, на които може да функционираш, и той е българският.“  

По думите й голяма част от медиите в чужбина не се финансират от българската държава,  а са подкрепени от държавите, в които функционират. "Някакъв вид помощ се отпуска и от българската държава, но тя сякаш не осъзнава важността на подкрепата към българските общности и това тя да се инициира с българската държава, а не с другите такива,“ обясни тя и допълни че българските медии ще се срещнат и с българските общности в Украйна, ще се запознаят в крачка с премеждията, изпитанията и препятствията, които срещат те в тези сложни времена.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Местни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: