Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Избор на бензиностанция и влияние на горивото върху двигателя в България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:46 / 20.06.2024Коментари (0)1159
©
Изборът на подходяща бензиностанция за ежедневна употреба в България е важна задача за всеки собственик на автомобил. Според проучване на Американската автомобилна асоциация (ААА) използването на некачествено гориво може да доведе до сериозни повреди на двигателя, увеличаване на вредните емисии и намаляване на ефективността на автомобила. В тази статия ще разгледаме как да изберем надеждна бензиностанция, как лошото гориво влияе на двигателя и как сами да проверим качеството на горивото.

Какво да търсите при избора на бензиностанция за зареждане

Има няколко ключови фактора, които трябва да вземете предвид, когато избирате бензиностанция за ежедневна употреба:

1. Репутация на бензиностанцията: Предпочитайте бензиностанции от големи вериги с добра репутация. Такива компании стриктно контролират качеството на горивата и спазват всички стандарти.

2. Чистота и поддръжка: Обърнете внимание на чистотата на територията на бензиностанцията и състоянието на оборудването. Бензиностанциите с модерно оборудване и добро обслужване обикновено предлагат качествено гориво.

3. Редовни клиенти: Ако бензиностанцията е популярна сред местните шофьори, това е добър знак. Редовните клиенти обикновено показват високо качество на обслужването.

4. Цени на горивата: Прекалено ниските цени могат да бъдат признак за лошо качество на горивата. Сравнете цените на горивата с други бензиностанции в района.

Влияние на лошото гориво върху двигателя

Лошото гориво може сериозно да увреди двигателя на вашия автомобил. Ето някои от последиците от използването на некачествено гориво:

● Запушване на горивната система: Некачественото гориво често съдържа примеси, които могат да запушат горивните филтри и инжекторите, което води до намаляване на мощността на двигателя и увеличаване на разхода на гориво.

● Повишено износване на двигателя: Примесите в горивото могат да причинят корозия и износване на частите на двигателя, като бутала и цилиндри. Това може да доведе до необходимост от основен ремонт на двигателя.

● Неправилно запалване на двигателя: Лошото гориво може да причини детонация, което води до неправилно запалване и прегряване на двигателя.

● Увеличаване на емисиите: Използването на некачествено гориво увеличава емисиите, което оказва отрицателно въздействие върху околната среда и може да доведе до отказ на преглед.

● Повреда на горивната помпа: Некачественото гориво с примеси може да причини запушване и износване на горивната помпа, което води до повреда на помпата и необходимост от подмяна. Горивната помпа е отговорна за подаването на гориво към двигателя, така че нейната правилна работа е от решаващо значение за стабилната работа на вашия автомобил. Според avtochastionline24.bg, горивната помпа е един от ключовите компоненти, които изискват редовна проверка и поддръжка.

Разлика между дизелов и бензинов двигател 

Разбирането на разликата между дизеловите и бензиновите двигатели ви помага да прецените по-добре нуждите им от гориво и поддръжка:

● Принцип на работа: Дизеловите двигатели работят чрез запалване на горивото от компресия, докато бензиновите двигатели използват запалителна свещ за запалване на горивото.

● Икономичност: Дизеловите двигатели обикновено са по-икономични, тъй като дизеловото гориво има по-висока енергийна плътност.

● Емисии: Бензиновите двигатели обикновено отделят по-малко NOx и твърди частици в сравнение с дизеловите, но дизеловите двигатели отделят по-малко въглероден диоксид.

● Мощност и въртящ момент: Дизеловите двигатели имат по-висок въртящ момент при ниски обороти, което ги прави предпочитани за тежки автомобили и теглене. Бензиновите двигатели често предлагат по-добра динамика и по-високи обороти.

Как да избегнем лошите последствия

За да избегнете негативните последици от използването на лошо гориво, следвайте тези прости съвети:

● Зареждайте гориво в проверени бензиностанции: Избирайте бензиностанции с добра репутация и модерно оборудване.

● Редовно сменяйте горивните филтри: Редовно сменяйте горивните филтри, за да предотвратите запушването на системата.

● Използвайте добавки: Специалните добавки за гориво помагат за почистването на горивната система и подобряват качеството на горивото.

● Редовна поддръжка: Обслужвайте редовно автомобила си, за да откриете и отстраните проблемите навреме.

Как сами да проверите качеството на горивото

Съществуват няколко прости начина за проверка на качеството на горивото:

1. Визуална проверка: Налейте малко гориво в прозрачен съд и вижте цвета и прозрачността му. Качественото гориво трябва да е чисто и прозрачно, без видими примеси.

2. Тест за плътност: Използвайте ареометър, за да проверите плътността на горивото. Плътността на бензина трябва да бъде между 0,71 и 0,77 g/cm³, а на дизеловото гориво - между 0,82 и 0,86 g/cm³.

3. Проверка на миризмата: Качественото гориво има характерна миризма. Ако усетите необичайни миризми, като например миризма на разтворител или химикали, това може да означава наличие на примеси.

4. Използване на тестови комплекти: Предлагат се специални тестови комплекти за проверка на качеството на горивото. Те ви позволяват бързо и точно да определите наличието на примеси и други показатели за качество.

Изследвания на влиянието на качеството на горивото върху работата на двигателя

Съществуват много проучвания за влиянието на качеството на горивото върху работата на двигателя и начините за избягване на отрицателните ефекти:

1. Изследване на Американската автомобилна асоциация (ААА)

Доклад за въздействието на качеството на горивото върху работата на двигателя (2016 г.): Проучването установява, че използването на нискокачествено гориво може да доведе до запушване на горивните системи, повишено износване на двигателя и увеличаване на емисиите. ААА препоръчва да се използва гориво от доверени доставчици и редовно да се сменят горивните филтри.

2. Проучване на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA)

Доклад "Въздействието на качеството на горивото върху съвременните двигатели“ (2018 г.): В това проучване се подчертава, че съвременните двигатели са чувствителни към качеството на горивото. Лошото качество на горивото може да доведе до корозия и повреда на компонентите на двигателя. ACEA препоръчва да се използват горива с високи нива на добавки, за да се поддържа системата чиста.

3. Проучване на Института за автомобилна техника и горивни технологии (IFPEN)

Докладът "Качество на горивото и износване на двигателя“ (2017 г.): Проучването установи, че некачественото гориво може да увеличи износването на частите на двигателя, като бутала и цилиндри, с 20-30%. Използването на горива с ниско съдържание на сяра и високо съдържание на детергенти спомага за намаляване на износването.

4. Проучване на Германския автомобилен клуб (ADAC)

Докладът "Влияние на примесите в горивото върху работата на двигателя“ (2019 г.): ADAC проведе серия от тестове, които показаха, че примесите в горивото могат да запушат инжекторите и горивните филтри, което води до намаляване на

мощността на двигателя и увеличаване на разхода на гориво. ADAC препоръчва зареждане на гориво на реномирани бензиностанции и използване на тестови комплекти за проверка на качеството на горивото.

5. Изследване на Института за енергийни изследвания (IEA)

Докладът "Подобряване на качеството на горивата: ролята на добавките“ (2020 г.): В това проучване се анализира въздействието на различни добавки върху качеството на горивата. Добавките помагат за предотвратяване на натрупването на отлагания в горивната система и за подобряване на изгарянето, което намалява емисиите и подобрява работата на двигателя.

Заключение

Изборът на качествена бензиностанция за ежедневна употреба в България играе важна роля за поддържането на ефективността и дълготрайността на вашия автомобил. Лошото гориво може да доведе до сериозни повреди в двигателя и до повишен разход на гориво. За да избегнете негативните последици, зареждайте гориво на доверени бензиностанции, извършвайте редовна поддръжка и сами проверявайте качеството на горивото. Следвайки тези прости указания и използвайки изследвания, можете да удължите живота на автомобила си и да го поддържате в надеждна експлоатация.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: