Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да приготвим перфектните палачинки, няколко съвета от проф. Еймс 
©
Палачинките са любимо изкушение - не само за неделя сутрин, но и за всеки друг ден, в който имаме време да ги приготвим. Aко сме им фенове, със сигурност имаме доказала се и изпробвана рецепта, с която постигаме винаги добър резултат. Но, оказва се, приготвянето им може да бъде истинска наука.

А сега съвети за това как да направи перфектната палачинка ни дава проф. Иън Еймс от University College London.

Сместа

Разбира се, първа и най-важна е тя. Има само три съставки - 100 г брашно, 200 мл мляко и 1, или 2 яйца. Към тях добавяме единствено щипка сол.

Погледнато от физична гледна точка, колкото по-рядка е сместа, толкова по-тънка ще стане палачинката. Затова ако искаме традиционно тънка палачинка, брашното трябва да е наполовина на млякото. А ако искаме по-дебела, в американски стил, трябва да бъдат в еднакви количества.

Когато смесим брашното с млякото и яйцата, протеините глутенин и глиадин се комбинират и образуват дълги вериги от глутенови протеини. Ако глутенът е твърде много, палачинката ще стане жилава, ако е прекалено малко - няма да има текстура.

Именно затова съветът на професора е да не прекаляване с разбъркването на сместа в опит да премахнем всички малки бучки - така със сигурност ще получим високо съдържание на глутен. Добра идея се оказва да разбъркаме сместа с вилица.

По този начин тя ще получи количество въздух, с което след това палачинката ще стане с приятна, въздушна текстура. Ако целим да направим по-тънка палачинка, трябва да оставим сместа да почине поне 10-15 минути, за да може глутеновите нишки да се отпуснат, обяснява Daily Mail.

Приготвянето

И тук си има няколко важни момента за постигане на желания резултат. Ако искаме по-тънка палачинка, то тя трябва да бъде с диаметър 15-20 см. А за по-дебела перфектният размер е 10 см.

За да има хрупкавост, съветът на професора е да заменим кравето масло с растително. Причината е, че то има по-висока точка на димене, което позволява по-доброто му разнасяне по целия тиган, а оттам и по-равномерното изпичане.

Как да разнесем равномерно сместа в горещия тиган пък ни обяснява проф. Матю Сейлър от Department of Mechanical Engineering към University of Canterbury. Единият вариант е просто да го сипем в центъра и да разнасяме настрани, а другият - да наклоним тигана, да започнем да го въртим и тогава да я сипем. Но и при двата вероятността да залепне в нежеланата форма е голяма.

Според учените, решението е да наклоним тигана рязко в едната посока, докато изсипваме тестото. Така то ще изтече бързо и до другия край. След това продължаваме да държим тигана наклонен и до завъртаме с кръгови движения, за да се разнесе равномерно, пише lifestyle.bg. Постепенно намаляваме наклона, докато върнем тигана обратно в хоризонтално положение. След като покафенее от едната страна, обръщаме от другата внимателно.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Попълване на регулатори
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Влизането на България в Шенген
Издирват Пепи Еврото
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: