Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да приготвим перфектните палачинки, няколко съвета от проф. Еймс 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:24 / 10.03.2025Коментари (0)188
©
Палачинките са любимо изкушение - не само за неделя сутрин, но и за всеки друг ден, в който имаме време да ги приготвим. Aко сме им фенове, със сигурност имаме доказала се и изпробвана рецепта, с която постигаме винаги добър резултат. Но, оказва се, приготвянето им може да бъде истинска наука.

А сега съвети за това как да направи перфектната палачинка ни дава проф. Иън Еймс от University College London.

Сместа

Разбира се, първа и най-важна е тя. Има само три съставки - 100 г брашно, 200 мл мляко и 1, или 2 яйца. Към тях добавяме единствено щипка сол.

Погледнато от физична гледна точка, колкото по-рядка е сместа, толкова по-тънка ще стане палачинката. Затова ако искаме традиционно тънка палачинка, брашното трябва да е наполовина на млякото. А ако искаме по-дебела, в американски стил, трябва да бъдат в еднакви количества.

Когато смесим брашното с млякото и яйцата, протеините глутенин и глиадин се комбинират и образуват дълги вериги от глутенови протеини. Ако глутенът е твърде много, палачинката ще стане жилава, ако е прекалено малко - няма да има текстура.

Именно затова съветът на професора е да не прекаляване с разбъркването на сместа в опит да премахнем всички малки бучки - така със сигурност ще получим високо съдържание на глутен. Добра идея се оказва да разбъркаме сместа с вилица.

По този начин тя ще получи количество въздух, с което след това палачинката ще стане с приятна, въздушна текстура. Ако целим да направим по-тънка палачинка, трябва да оставим сместа да почине поне 10-15 минути, за да може глутеновите нишки да се отпуснат, обяснява Daily Mail.

Приготвянето

И тук си има няколко важни момента за постигане на желания резултат. Ако искаме по-тънка палачинка, то тя трябва да бъде с диаметър 15-20 см. А за по-дебела перфектният размер е 10 см.

За да има хрупкавост, съветът на професора е да заменим кравето масло с растително. Причината е, че то има по-висока точка на димене, което позволява по-доброто му разнасяне по целия тиган, а оттам и по-равномерното изпичане.

Как да разнесем равномерно сместа в горещия тиган пък ни обяснява проф. Матю Сейлър от Department of Mechanical Engineering към University of Canterbury. Единият вариант е просто да го сипем в центъра и да разнасяме настрани, а другият - да наклоним тигана, да започнем да го въртим и тогава да я сипем. Но и при двата вероятността да залепне в нежеланата форма е голяма.

Според учените, решението е да наклоним тигана рязко в едната посока, докато изсипваме тестото. Така то ще изтече бързо и до другия край. След това продължаваме да държим тигана наклонен и до завъртаме с кръгови движения, за да се разнесе равномерно, пише lifestyle.bg. Постепенно намаляваме наклона, докато върнем тигана обратно в хоризонтално положение. След като покафенее от едната страна, обръщаме от другата внимателно.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Война в Сирия
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: