ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да различим истинския алкохол от фалшивия? | ||||||
| ||||||
Наркологът д-р Сергей Нурисламов обяснява това. По външен вид Фалшивият алкохол може да бъде идентифициран визуално. Концентрираните напитки трябва да са хомогенни (еднородни). Щом течността в бутилката се разделя на слоеве, това трябва да ви предупреди. Ако питието е с наситен карамелен цвят, това не сочи непременно фалшификат – карамел е разрешено е да се добавя към коняк и уиски в определени количества за подобряване не само на цвета, но и на вкуса. По миризмата Доста трудно е да се разпознае фалшивия алкохол по миризмата. В някои бутилки се среща "коркова болест“. Обработката на кората на корковия дъб за направата на коркова тапа може да създаде химическо съединение, което да попадне в бутилката и да развали напитката. Например, ако основата на корковата тапа, която докосва виното, има аромат на мокър картон, гнило дърво или мокри есенни листа, напитката няма да бъде приятна. Това обаче е естествен дефект и е трудно да се отровите от такова питие. Обикновен потребител без дегустационен опит трудно ще различи фалшификат от оригинала. Това е, както при случая с чая: когато е със захар, изглежда "вкусен", тъй като човек не усеща горчивина, вискозитет или стипчивост – захарта ги притъпява. Но ако се пие без захар, стипчивостта е възможно да отблъсне. Човек може да почувства фалшив алкохол само в случай, че има някакъв дегустационен опит. Например, ако сте свикнали да пиете една марка коняк през цялото време - а след това вместо любимата си напитка получавате фалшива. Но оригинален коняк от друга марка също може да предизвика негативно усещане: вкусът ще се стори необичаен. Обаче това изобщо не означава, че другият коняк е фалшив и с лошо качество, той просто е нов за човека. По този начин само професионалист може определено да идентифицира фалшификат по цвят, мирис и вкус. Въпреки това си струва да платите за скъп, висококачествен алкохол, дори само защото рискът да се отровите е минимален. За създаването на фалшиви напитки се използва нискокачествен етилов алкохол с високо съдържание на примеси и алдехиди, което ще ви докара главоболие и жесток махмурлук. Но това все още не е най-лошото. Много по-лошо е, ако напитката съдържа висока степен на метилов алкохол. Колко опасен е метиловият алкохол и може ли да се разпознае? Метиловият алкохол е токсично вещество и при отравяне можете частично или напълно да загубите зрението си поради необратима атрофия на зрителния нерв, да развиете пневмония и остра чернодробна или бъбречна недостатъчност. В най-лошия случай се стига до смъртен изход на първия или втория ден. Само 5-10 мл 40%-ов разтвор на метанол са достатъчни за отравяне, а 15-30 мл - за смърт. Как да разберете, че сте били отровени с метилов алкохол и какво да правите? В домашни условия е почти невъзможно да се разграничи метиловия от етиловия алкохол. Симптомите на отравяне могат да се появят между 40 минути и 72 часа след приема на метилов алкохол. При лека степен те лесно може да бъдат объркани с обикновен махмурлук. В случаи на умерена степен на отравяне зрението прогресивно се влошава в продължение на няколко дни, докато изчезне напълно. Тежките случаи се характеризират с остра коремна болка, разширени зеници, силна възбуда, конвулсии, загуба на съзнание, дихателни и сърдечни проблеми, смърт. Затова е най-добре, ако почувствате болка в корема или зрителни нарушения, незабавно да повикате линейка! Внимание! Статията е само за обща информация. По въпросите, засегнати в нея, непременно търсете медик-специалист, съветват actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 12.05.2024 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета