ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да се насладим на чесъна без неприятните стомашни и ароматни ефекти | ||||||
| ||||||
Махане на зеления израстък – по-лесно смилаем ли става чесънът? Теорията, че премахването на зеления зародиш прави чесъна по-лесен за храносмилане, е основателна. Зеленият израстък съдържа съединения, които при разлагане могат да създадат повече газове и да предизвикат стомашен дискомфорт. Затова премахването му, особено при сурова консумация, се препоръчва за по-нежно въздействие върху стомаха. Как да минимизираме стомашния дискомфорт от чесъна? Освен премахването на зеления зародиш, чесънът може да стане по-лесно смилаем чрез: Леко готвене на пара или сотиране – топлинната обработка намалява част от дразнещите съединения. Комбиниране с мазнини – добавянето на зехтин или масло улеснява усвояването и намалява дразненето. Комбиниране с джинджифил – джинджифилът има успокояващ ефект върху стомаха и може да намали раздразнението от чесъна. Лечебните свойства на чесъна Чесънът не само добавя пикантен вкус в ястията, но е и естествено средство за подкрепа на здравето, особено през студените сезони: Подкрепя имунната система – Алицинът и другите съединения в чесъна стимулират имунната система и намаляват риска от инфекции. Подобрява кръвообращението – Чесънът подпомага нормалното кръвно налягане и може да понижи холестерола, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Противомикробен и противовъзпалителен ефект – Чесънът е естествен антисептик и противовъзпалително средство, което може да помогне за борба с вирусите и бактериите в сезона на настинки и грип. Антиоксидантни свойства – Чесънът съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и забавят процеса на стареене. Как да се отървем от миризмата на чесън? Миризмата на чесън се разпространява в тялото чрез серните съединения, които преминават в кръвта и дишането. За да намалим аромата: Магданоз и мента – Зелените подправки неутрализират миризмата. Пълномаслено мляко – Проучвания показват, че млякото значително намалява чесновия аромат. Ябълки и лимонов сок – Действат като естествени дезодоранти и освежават дъха. Ето и малко история Чесънът е познат от хиляди години – използван е от древните египтяни, римляни и гърци не само като подправка, но и като защитен и лечебен агент. В различни култури се е смятало, че чесънът носи сила, предпазва от зли духове и лекува множество заболявания. Това го прави важен символ в медицината и кулинарията до днес. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: