Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да се справим с подутите крака в жегите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:17 / 10.07.2024Коментари (0)1122
©
Поредица от горещи дни в България. Слънчевото и топло време не е никак лошо, но крие някои опасности и проблеми. Преди време д-р Танер Шахин обясни как се случва прегряването и как да се справим с него. Има и още един доста неприятен дискомфорт, който жегите могат да ни причинят. Доста често се случва да задържаме вода, което води до подути крайници. Специалисти съветват как да се справим с подпухналостта в жегите.

Горещините могат да причинят подуването на стъпалата и глезените, което затруднява придвижването поради излишната течност, когато искате да се насладите на слънчевите лъчи. Диетологът Кейт Букър разказва как можете да предотвратите здравословното състояние, известно още като топлинен оток, пише "Мирър“, цитиран от bTV.

Опитайте се да ограничите солта

"Нуждаем се от сол, но е по-добре да избягваме трапезната сол, която е преработена, и вместо нея да използваме богата на минерали нерафинирана морска сол. Хранете се с богата на хранителни вещества диета с антиоксиданти и истински съставки, казва диетологът.

Не забравяйте да се хидратирате

Когато се потим, с водата излизат и минералите, така че имайте предвид, че те ще трябва да пиете много течности. Някои важни минерали, които трябва да вземем предвид, са: калий, който се съдържа най-много в плодовете и зеленчуците. Натрий, който можем да приемем от качествена морска сол. Магнезий, който можем да си набавим от зеленолистните зеленчуци, черния шоколад и ваните с английска сол.

Намаляването на алкохола и избягването на излишния кофеин могат да ви помогнат да избегнете обезводняването.

Направете си масаж на краката

Масажът на стъпалата може да помогне за "подобряване на кръвообращението и стимулиране на притока на кръв“. За да насърчите отводняването, можете да опитате "нежни, широки движения към сърцето“. Тя също така препоръчва да използвате масло - например кокосово, или зехтин.

Внимателно избирайте обувките си

Позволете на краката си да дишат. Ако има къде и как ходете боси, без ограничаващи тесни обувки. Освен това ще получите и допълнителна полза от заземяването. Важно е да се отбележи, че подуването на стъпалата и глезените може да се дължи на други здравословни проблеми и винаги трябва да се консултирате с лекар, ако имате някакви здравословни притеснения.

Когато начинът ни на хранене включва консумацията на повече сол, водата се натрупва в тъканите. Тогава тялото ни започва да се подува, развиват се отоци и се увеличава телесното тегло. Когато начинът ни на хранене включва консумацията на повече сол, водата се натрупва в тъканите.

Тези тъкани, в които концентрацията на сол е висока, привличат вода и я задържат, което предотвратява нейното елиминиране. Тогава тялото ни започва да се подува, развиват се отоци и се увеличава телесното тегло.

Натурални средства за справяне с проблема

Природните лекове срещу задържането на течности са ефективно средство, което можем да използваме в ежедневието. Някои растения, независимо дали в хомеопатична форма или под формата инфузия, имат доказан ефект срещу задържането на течности в организма. Тези растения действат върху черния дроб, бъбреците и лимфната система.

Те правят възможно елиминирането на излишната вода в тялото чрез стимулиране на микроциркулацията на кръвта - излишната вода, съдържаща се в тъканите, след това се "отхвърля“ от кръвта и може да бъде елиминирана.

Кои растения са подходящи?

Растенията, които действат против задържане на вода и които стимулират черния дроб, бъбреците или чернодробната система на кръвообращение, са:

- Зелен чай

- Златна пръчица

- Гухарче

- Червена лоза

- Ортосифон

- Пилосел

Тези растения лесно могат да се намерят в магазините за здравословни храни, в аптеките или в дрогериите.

Хранителна непоносимост или хормонален дисбаланс?

Понякога задържането на вода зависи от по-специфични проблеми:

Не винаги е лесно да се диагностицира, но хранителната непоносимост към глутен или лактоза например, може да бъде причина за задържането на вода. Тялото не произвежда ензимите, необходими за правилното смилане на съответната храна, което води до неприятни храносмилателни разстройства.

За да се разбере дали причината за задържане на течности е непоносимост към дадена храна, е препоръчително да се изключи от диетата за две седмици и да се наблюдават резултатите.

Задържане на вода и хормонални промени

Смята се, че 95% от жените са засегнати от задържане на вода, което може да има и хормонален произход. Поради промените в хормоните, някои жени забелязват задържане на вода в гърдите и стомаха по време на предменструалния период. Този тип задържане на вода, което може да предизвиква дискомфорт, е само временно.

Още по темата: общо новини по темата: 1018
16.09.2024 »
15.09.2024 »
15.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/170 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: