Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кардиолог: Преработените форми на червено месо натрупват плаки в артериите. С течение на времето се ограничава притокът на кръв към сърцето
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:26 / 24.04.2025Коментари (0)298
©
През последните години червеното месо е в центъра на множество здравни дебати - особено по отношение на потенциалната му роля за увеличаване на риска от сърдечни заболявания. Връзката между консумацията на червено месо и сърдечно-съдовото здраве е сложна, повлияна от вида на месото, методите на приготвяне, размера на порциите и индивидуалните фактори на начина на живот. Все повече научни доказателства обаче показват, че редовната консумация на големи количества червено месо - особено преработени сортове - може наистина да повиши риска от сърдечни удари. Кардиологът д-р Абхиджит Кадтаре сподели пред News18 всичко, което трябва да знаете:

Какво казва изследването?

Няколко широкомащабни наблюдателни проучвания подчертаха връзката между високата консумация на червено месо и повишения риск от сърдечни заболявания. Според Американската кардиологична асоциация (AHA), червеното месо, особено преработените форми като колбаси, бекон и салам, е с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол, което може да допринесе за натрупването на плаки в артериите - състояние, известно като атеросклероза. С течение на времето това натрупване може да ограничи притока на кръв към сърцето и да доведе до инфаркт.

Освен това проучванията показват, че хората, които консумират големи количества червено и преработено месо, са склонни да имат по-високи нива на липопротеини с ниска плътност (LDL), обикновено наричани "лош холестерол". Повишените нива на LDL са добре известен рисков фактор за коронарна артериална болест.

Ролята на желязото и триметиламин N-оксид

Червеното месо също е богато на хем желязо, форма на желязо, която се усвоява по-лесно от тялото. Докато желязото е от съществено значение за здравето, прекомерният прием на хем желязо е свързан с повишен оксидативен стрес и възпаление, като и двете могат да допринесат за сърдечни заболявания.

Освен това консумацията на червено месо се свързва с производството на триметиламин N-оксид (TMAO), съединение, образувано в червата при храносмилането на определени животински протеини. По-високите нива на TMAO са свързани с по-голям риск от сърдечно-съдови събития, включително инфаркти.

Преработено срещу непреработено червено месо

Важно е да се прави разлика между преработени и непреработени червени меса. Преработените меса обикновено се консервират чрез опушване, сушене или добавяне на химически консерванти. Тези методи често въвеждат високи нива на натрий и нитрати, като и двата са свързани с повишено кръвно налягане и съдово увреждане.

Непреработените червени меса като прясно говеждо, агнешко или свинско могат да представляват сравнително по-малък риск, когато се консумират умерено и се приготвят по здравословни начини, като печене на скара или печене вместо пържене.

Умереността и балансът са ключови

Въпреки че пълното премахване на червеното месо не е необходимо за всички, повечето експерти са съгласни, че умереността е от решаващо значение. AHA препоръчва ограничаване на червеното месо и избор на по-здравословни източници на протеини като риба, бобови растения, ядки и постно птиче месо. Включването на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и растителни протеини във вашата диета може значително да намали риска от сърдечни заболявания.

Яденето на червено месо в големи количества - особено преработени сортове - може да увеличи риска от инфаркт. Ключът не е непременно да го изключите напълно, а да направите информиран избор: изберете постни разфасовки, намалете размера на порциите и балансирайте диетата си с полезни за сърцето храни. Сърцето ви ще ви благодари за това.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Великден 2025
Бюджет 2025
Природни стихии
Серия от трусове в Турция
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: