Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Картофеното пюре предпазва от махмурлук
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:07 / 26.12.2013Коментари (0)401
©
Събуждате се и главата ви тежи, усещате дискомфорт в стомаха и устата ви е суха - това е често срещано явление за мнозина през празничния сезон. Причината е една - прекалили сте с алкохолните напитки. Мнозина имат своите теории какво причинява махмурлука, как да се избегне или какво да направите след тежка вечер. Ето какво обясняват експертите и какви митове развенчават те пред "Дейли Мйал".

Вярно е, че някои хора нямат махмурлук, дори и да пият повече алкохол. Това е така, защото поради някаква причина дехидратацията в следствие на алкохола не им причинява главоболие, а други са по-малко чувствителни към ацеталдехида- токсичното вещество, което първо се отделя при разграждането на алкохола в организма. Това обаче не означава, че са предпазени от вредното въздействие на алкохола. Освен това те нямат "естествена спирачка", че са поели достатъчно количество алкохол. А именно количеството преработен алкохол през целия живот оказва влияние и върху здравословното състояние на хората, предупреждават учените. Любопитното е, че наистина има нации, които заради гените си, се напиват по-бързо.

По последни изследвания младежите страдат от доста по-сериозен махмурлук, отколкото по-възрастните. Мнозина смята, че причината е в по-големия брой питиета, който младите хора употребяват и в липсата на опит. Учените обаче не са съгласни с това твърдение. Според тях дехидратацията, в следствие на употребата на алкохол при хора над 60 годишна възраст, води до по-големи страдания на следващия ден.

Това е неоспорим факт и още по-лошото е, че махмурлукът при представителките на нежния пол е с пъти по силен от този на мъжете

Доказано е, че при консумация на шампанско например, хората се напиват по-лесно. Същото е валидно и при смесването на алкохол с безалкохолни напитки. Някои учени твърдят, че това се дължи на въглеродния диоксид в мехуртчитата. Подобен е ефектът и от тъмната бира. Доказано е, че в някои алкохолни напитки има химикали, които им придават вкус и цвят и точно те водят до по-бързо напиване и по-тежък махмурлук.

Ето и какви съвети дават експертите, за да избегнете болезнената страна на алкохола по празниците:

Мнозина смятат, че ако хапнете лъжица картофено пюре с много масло преди пиене, няма да имате проблеми

В някои култури дори препоръчват да пийнете лъжица зехтин или олио, за да не се стига до махмурлук







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Почина Лиъм Пейн
Парламентарни избори октомври 2024 г.
51-ото Народно събрание
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: