Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кога овесените ядки са най-полезни? 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:10 / 01.11.2023Коментари (0)497
©
Oвесените ядки представляват обелено, пресовано и задушено овесено зърно. Те се считат за здравословна закуска. Но за хората с диабет е важно да знаят как тази храна влияе на нивата на кръвната захар. "Ако закуската от нея се приготвя чрез варене и добавка на вода, тя има нисък гликемичен индекс и няма да предизвика вреден скок на инсулина. При варените с мляко ядки гликемичният индекс е два пъти по-висок. Този момент е важно да се вземе предвид за тези, които следят нивата на кръвната си захар“, споделя руският лекар д-р Анастасия Костомаха.

Овесени ядки – кога са полезни и кога вредни

"Овесената каша често се бърка с ядките от овес, които се консумират без варене. И двата продукта са под една или друга форма овесени ядки, които първоначално имат твърда обвивка.

Здравословните груби фибри намаляват апетита и премахват излишната захар, холестерол и токсини. Овесената каша е изключително полезна за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, както и за профилактика на диабет тип II“, казва още лекарят и фитотерпевт д-р Анастасия Костомаха.

Тя допълва, че тази разновидност на продукта, която се приготвя чрез варене, съдържа много витамини от група B. Например B1 помага за усвояването на храната и нейното превръщане в енергия, B2 участва в кръвообразуването, подобрява усвояването на желязото и витамин B6 от храната. По-добре е да ядете овесена каша сутрин и да я комбинирате с протеинови ястия, например омлет или чийзкейк, според експерта, пише Actualno.com.

"За да бъде кашата възможно най-здравословна, трябва да изберете люспи, които се варят 10-15 минути. Инстантните каши се приготвят от фино смлени зърна, които съдържат по-малко ценни вещества. Можете да готвите кашата с вода или наполовина с мляко, ако нямате непоносимост към лактоза. Добавянето на пресни горски плодове, ядки или ленено семе ще направи закуската ви още по-здравословна. По-добре слагайте по-малко захар или я заместете с мед“, отбеляза експертът. "По-голямата част от витамините от група В се намират в люспата, а не в зърното, поради което пълнозърнестият овес е по-здравословен от люспите. От овесената закуска можете да получите добра доза манган, мед, фосфор, цинк, фолиева киселина, протеини и незаменими аминокиселини“, подчерта д-р Костомаха.

Тя отбелязва, че съвременните технологии за преработка на овес позволяват да се получи продукт с по-висок процент запазени хранителни вещества от преди. Това се дължи на двойна краткосрочна обработка на суровините при високи температури.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
България и Войната в Украйна
Влизането на България в Шенген
51-ото Народно събрание
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: