ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кой е най-добрият заместител на солта? | ||||||
| ||||||
Преработените храни съдържат големи количества натрий; дори безалкохолни напитки, сладолед или бисквити, които са сладки храни. Натрият представлява 39.34% от състава на солта, другото е 60,66% хлор – затова химическото й название е "натриев хлорид“. Ето защо е крайно препоръчително винаги да четете етикета и да избягвате консумацията на продукти с количества, равни или по-големи от 400 мг натрий на 100 г храна, особено в случай на хипертония (високо кръвно). Д-р Татяна Занин ни съветва следното. Как да консумираме по-малко сол? За да намалите приема на сол, опитайте следните лесни и елементарни мерки: - не слагайте солница на масата; - не добавяйте сол към храната, без първо да я опитате; - избягвайте консумацията на готови преработени храни, като пакетирани закуски, пържени картофи, подправки на прах и кубчета, готови сосове и колбаси; - избягвайте консумацията на консервирани храни; - не използвайте мононатриев глутамат, присъстващ в сос Worcestershire, соев сос и готови супи; - винаги използвайте кафеена лъжичка за измерване на солта вместо обичайната "щипка“ с пръсти. Заместители Например, лук, чесън, магданоз, див лук, риган, кориандър, лимон и мента. Гомазио, известно също като сусамова сол. Тази подправка има ниско съдържание на натрий и е богата на калций, здравословни масла, фибри и витамини от група В. Билки Те са най-известният заместител на солта за подправяне на храни. Риган, розмарин, босилек, див лук и магданоз са чудесни алтернативи за добавяне на вкус към храните вместо солта. Риганът е отлична подправка за ястия на скара и яхнии, а розмаринът може да се използва в задушени ястие и печива, тъй като тази ароматна билка подсилва вкуса си, когато е изсушена. Подправки Сред най-често срещаните са червен пипер, шафран, чесън, индийско орехче и чер пипер. Освен, че намаляват добавянето на сол към вашите ястия, подправките са полезни и за здравето, тъй като оказват противовъзпалително и антибактериално действие. Пиперът съдържа фибри, калций, желязо и дори магнезий - като поръсите тази подправка върху ястията си, освен вкус ще получите разнообразие от минерали. Куркумата е богата на куркумин, мощен антиокислител, а също така и прави ястието ви по-цветно. Лимонов сок Освен че е добър източник на витамин С, използването на лимонов сок като алтернатива на солта е чудесна идея за подсилване на вкуса на храната. Съчетава се с почти всичко: пиле, риба, зеленчуци и дори десерти. Джинджифил Джинджифилът има висока степен на антиокислителна сила и храносмилателни свойства. Можете да го настържете и да го добавите към храната. Той има леко пикантен и в същото време сладък вкус, затова е подходящ за всевъзможни различни ястия - от супи до десерти. Саликорния (морски боб, морски аспержи) Това е растение, което все повече се използва като алтернатива на солта, защото е природно леко солено. Процентът на естествено присъстващия в саликорнията натрий е нисък. Наситена е с калций, калий и магнезий и също така има антиокислителни и противовъзпалителни свойства. Отлична е за подправяне на месо, риба, морски дарове или салати и може да се използва свежа, консервирана или на прах. Независимо дали сте в процес на намаляване на солта в менюто си или просто търсите нещо ново, за да подправите ястията, тези заместители на солта са чудесен начин да добавите вкусове към трапезата си. Солта продължава да бъде най-често срещаната подправка, добавяна към храната - проблемът е, че често консумираме твърде много от нея. Диетолозите могат да ви помогнат да направите по-добър избор и да намалите консумацията на сол във вашата кухня, пише actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Таксиметровите шофьори от Благоевград също се вдигнаха на протест
12:25 / 20.11.2024
Безопасен ли е креатинът за тялото ни?
17:29 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: