ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Колко са вредни неизмитите плодове и зеленчуци? | ||||||
| ||||||
Един от основните проблеми е наличието на остатъци от пестициди по повърхността на плодовете. Много традиционни плодове се третират с пестициди, за да се предпазят от вредители и болести по време на процеса на отглеждане. Въпреки че тези химикали се считат за безопасни в определени граници, остатъците от тях могат да се задържат върху кожата на плодовете. Ако плодовете не се измият добре, това може да доведе до поглъщане на остатъци от пестициди, което е свързано с неблагоприятни последици за здравето. Пестицидите се свързват с редица проблеми, включително смущения в ендокринната система, проблеми в развитието на децата и повишен риск от някои видове рак. Друг потенциален риск е заразяването на плодовете с вредни бактерии, вируси или паразити. Плодовете могат да бъдат заразени на различни етапи - от фермата до магазина за хранителни стоки и дори по време на обработката им вкъщи. Известно е, че патогени като салмонела, Е. коли и норовирус причиняват хранителни заболявания и могат да виреят по повърхността на неизмити плодове. Тези микроорганизми могат да попаднат в организма при консумация на заразените плодове, което води до симптоми като диария, гадене, коремни спазми, а в тежки случаи и до хоспитализация. Гъбичките, плесените и дрождите са още един проблем, свързан с неизмитите плодове. Влажната повърхност на плодовете осигурява идеална среда за развитие на тези микроорганизми. Растежът на плесени може да доведе до образуването на микотоксини - токсични съединения, които могат да представляват риск за здравето при поглъщане. Вдишването на спори на плесени може да доведе и до дихателни проблеми, особено при хора с алергии или увредена имунна система. Правилното измиване на плодовете е проста, но ефективна мярка за намаляване на тези рискове. Миенето на плодовете под студена течаща вода и използването на четка за продукти с по-дебела кожа може да помогне за отстраняване на повърхностните замърсители. Триенето, създадено по време на миенето, помага за премахването на остатъците от пестициди, бактерии и други замърсители. Освен това обелването или изрязването на външните слоеве на плодовете може допълнително да намали риска от поглъщане на вредни вещества, информира actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Огнена стихия на "Струма": Автомобил пламна на магистралата
14:57 / 09.11.2024
Първи ноемврийски сняг заваля в Благоевград
09:11 / 11.11.2024
Какво пише за българите в пиесата "Оръжията и човекът"?
16:37 / 09.11.2024
Детска градина "Ален Мак" в Разлог отбеляза своя юбилей с пъстра изложба
14:13 / 09.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: