ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кората на динята е богата на циртулин | ||||||
| ||||||
Чували сме, че е по-добре да ядем динята със семките, защото и в тях се съдържат полезни вещества, а и помагат на храносмилателната система. Е, кората на този летен плод също не е за подценяване и далеч не за изхвърляне. За най-полезната част се смята месестата част, която е точно под кората. Тя е с високо съдържание на цитрулин. Това вещество се преобразува от тялото ни в аминокиселината аргинин, която подобрява кръвообращението и доставянето на кислород до мускулите, с което подпомага и тяхното развитие. Самите кори пък са с ниско съдържание на калории, но високо на фибри, витамин А, витамин В6, калий, магнезий, цинк и други важни микроелементи. И от това идват редицата ползи от тяхната консумация. Защо да консумираме кората на динята Консумацията на храни, богати на фибри, има благоприятен ефект върху храносмилателната система и перисталтиката. Освен това подпомага отслабването, защото фибрите ни засищат за по-дълго време и така избягваме често нездравословните междинни похапвания. Фибрите имат и още един положителен ефект - регулират холестерола и нивата на кръвна захар. Поради свойствата на веществото циртулин, динята може да бъде наш верен помощник в тренировъчния режим, като ни помогне да видим по-бързо по-добрите резултати. Освен това консумацията й ни помага да сме добре хидратирани, което също е важно, ако спортуваме. Оказва се, че циртулинът може да подпомогне представянето на мъжете не само в залата, но и в леглото. Според различни изследвания, той действа като естествена алтернатива на виаграта, а освен ерекцията, подпомага и качеството на семенната течност. Самите кори пък са с ниско съдържание на калории, но високо на фибри, витамин А, витамин В6, калий, магнезий, цинк и други важни микроелементи. И от това идват редицата ползи от тяхната консумация. Защо да консумираме кората на динята Консумацията на храни, богати на фибри, има благоприятен ефект върху храносмилателната система и перисталтиката. Освен това подпомага отслабването, защото фибрите ни засищат за по-дълго време и така избягваме често нездравословните междинни похапвания. Фибрите имат и още един положителен ефект - регулират холестерола и нивата на кръвна захар. Поради свойствата на веществото циртулин, динята може да бъде наш верен помощник в тренировъчния режим, като ни помогне да видим по-бързо по-добрите резултати. Освен това консумацията й ни помага да сме добре хидратирани, което също е важно, ако спортуваме. Оказва се, че циртулинът може да подпомогне представянето на мъжете не само в залата, но и в леглото. Според различни изследвания, той действа като естествена алтернатива на виаграта, а освен ерекцията, подпомага и качеството на семенната течност. Още една полза от цитрулина е, че се справя ефективно с контрола на кръвното налягане и може да овладее хипертонията, най-вече при хора с наднормено тегло, пише Healthline. Как да консумираме кората на динята Туршия: Тъй като динята е събрат на краставицата, може да си приготвим кората й по подобен начин, както правим кисели краставички. За целта я нарязваме на правоъгълни парчета като изрязваме най-външната зелена част и оставяме само бялата. Нареждаме в буркан, добавяме 1 с.л. сол, още толкова захар и 4 с.л. оцет. Заливаме с вода и запечатваме. След това слагаме за малко в тенджера на котлона, за да се заварят. В смути и фрешове: Както може да си направим фреш от диня, така следващият път може да добавим и малко от бялата част на кората. По този начин няма да я усетим на вкус, но напитката ще има добавена стойност от полезни вещества. Същото важи и за редовното ни смути с различни съставки. Желирани бонбони: Това е лесен начин да оползотворим кората на динята (но не и много нискокалоричен). Нарязваме бялата част на тънки лентички. В дълбок тиган разбъркваме добре 500 мл вода и 250 г захар. Добавяме парчетата и разбъркваме добре. Оставяме да се варят на слаб огън около 40 минути. След това ги вадим и преместваме във фурната, където печем за два часа на най-ниската температура. Финалната стъпка е да ги оваляме в захар. Стир Фрай: Кората на динята на вкус не се различава от повечето зеленчуци, затова може да я приготвим наравно с тях - например в дълбок тиган и в добра загрята мазнина, нарязана на тънки линии заедно с моркови и броколи. След това добавяме някой азиатски сос и допълваме ястието с варен ориз. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Първи ноемврийски сняг заваля в Благоевград
09:11 / 11.11.2024
В Симитли спират водата за няколко дни
09:12 / 11.11.2024
Първи залп на оръдията за сняг в Банско за предстоящия зимен сезон
14:44 / 10.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: