Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Коста Каракашян: Не си поставям никакви граници в изкуството 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:47 / 09.06.2024Коментари (0)977
© Фокус
Не си поставям никакви граници – водя се от интереса и интуицията си. Реших да си позволявам всичко, което ми е било интересно като тема или като начин на работа, и да не се ограничавам само в едно направление. Така от танцьор минах към хореограф, после към режисьор и сега тествам различни нови формати. Това каза Коста Каракашян – режисьор, хореограф и визуален артист в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Д. Иванов.

"В ядрото на моето изкуство е много важно винаги да има две неща: да има сюжет или драматургия, и второто е винаги да има някакъв разтърсващ, изненадващ елемент в преживяването. За някои от тези теми идеята сама подсказва, че би било подходящо да е филм, за други неща – изложба, а в момента започваме първите стъпки на книга,“ каза той и допълни, че една идея трябва да те провокира и ти самият да имаш нужда от вътрешна трансформация, за да може да създадеш дадено нещо: "Трябва да са теми, които са ни ударили наистина в сърцето и в емоциите, за да може ние, като артисти, наистина да дадем плътност на тази история,“ обясни той.

Танцува още от 5-годишен и определя движението като много важен естетически компонент в работата му. По думите му нещото, което винаги му е допадало, е, че чрез танца може да се достигне до едни емоционални състояния, които "някой път ни е трудно да поставим в думи“. Движението за него носи много дълбока емоционална палитра. "В киното е много интересно, когато движението е на преден план, когато основното действие минава през движение.“

Определя литературата като любимо изкуство. "Беше голяма стъпка да си позволя да пиша сценарии. След като навлязох и в това, си казах: защо да не отида още една стъпка натам? За мен е много медитативно да седна да пиша и да изследвам една история само с моето съзнание и само с листа хартия или вече лаптопа пред нас,“ разказа той и добави, че в съвременния забързан свят литературата е шанс малко да се забави темпото и да сме наистина потопени в една история. "Една книга по много мек и нежен начин те вкарва в нейния свят“.

Коста Каракашян сподели, че му предстои заснемането на художествен късометражен филм, който се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура“, и който по думите му ще бъде готов в края на годината. "Филмът се казва "Те“ и е любовна история между двама души, които не могат да покажат връзката си. Филмът е много поетичен и всъщност показва един контраст между вътрешния свят – тази реалност, която ние самите успяваме да създадем като един балон, в който се чувстваме себе си, и от другата страна ежедневието,“ обясни той и добави още, че работи и по сценарий за пълнометражен филм, с който участва в Програма за развитие в Братислава на Midpoint Institute, откъдето получават страхотна обратна връзка. "При създаването на социално кино, ако успееш да събудиш наистина едно емоционално преживяване, тогава хората са готови да свалят своите предразсъдъци и да са отворени към тези истории. Социалното изкуство успява да ни сближи и да стопи ледовете,“ убеден е той.

"Филмите, които аз обичам, са по някакъв начин поетични, приглушени, интимни. Един от филмите, който ми е много любим, е "Лейди Бърд“ (Lady Bird) на Грета Гъруиг, защото има толкова нива на емоционалност в отношенията с нашите родители, със семейството. Той по красив начин показва вътрешния свят и конфликтите между поколенията,“ обясни Коста Каракашян и допълни, че сериалът, който най-много му допада, е Fleabag на Фийби Уолър-Бридж, където виждаме брилянтно написан сценарий и брилянтното му изпълнение от нея самата. "Много ми харесва колко много уязвимост има и в Lady Bird, и във Fleabag.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Местни избори 2023 г.
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: