Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лекар изненада всички с тези топ 5 храни, най-вредни за сърцето и съдовете
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:49 / 17.06.2024Коментари (0)1038
©
"Днес ще ви разкажа за 5 продукта и със сигурност ще ви изненадам, но тези продукти, които посочвам, са най-вредни при атеросклероза - казва в началото д-р Шишонин. - Т.е., такива продукти, от които се образуват плаки, вследствие на което се случват инсулти, инфаркти, тромбози и т.н. Ще ви ги изредя по степен на вредност, т.е. първи номер по рейтинг е най-вреден, а 5-и номер е най-малко опасен. Веднага изтъквам, че това, което ще кажа, ще предизвика у вас шок". Това твърди руският д-р Александър Шишонин, д.м.н., пише zdrave.to.

И допълва, че, за да разберем защо точно тези продукти влизат в неговия негативен списък, е длъжен да обясни защо възникват плаките в кръвоносните съдове, обяснява специалистът. Има много теории в това отношение. Но всички се свеждат до едно: възпалението вътре в съдовете играе изключително голяма роля, именно от него започва да се образува плаката в кръвоносния съд.

Това е факт, който се признава от всички школи. А продуктите, които могат да предизвикат възпаление, са онези, в които се съдържа прекалено много захар. Именно тя предизвиква възпаление. Затова тези продукти от своя страна, водят до възникване на атеросклероза. 

Неслучайно сред диабетиците има най-голям процент пациенти с атеросклероза. В процентно съотношение атеросклерозата сред диабетиците и при хората, които не страдат от захарен диабет, разликата е много голяма. При диабетиците атеросклероза се среща в пъти повече. И още един важен момент: освен съдържанието на захар, съответният продукт има автоимунен компонент, т.е., такъв, който предизвиква автоимунно възпаление. Т.е., алергенен компонент, който предизвиква алергична реакция. Може да е неявна алергична реакция, да е скрита хранителна реакция, тъй като такива алергични реакции са слабо изразени. Но те така или иначе водят пак до възпаление в съдовата стена. 

- Първият продукт от този списък е медът. Защото съдържа прекалено много биологично-активни вещества: захари, в т.ч. глюкоза и фруктоза. И като цяло – 95% захари

Затова предизвиква възпаление и медът не трябва да се консумира като продукт, каквото и да се говори за него. Медът може да се използва, и то в малки количества, само в качеството му на лечебно средство, когато например човек боледува от някаква инфекция и му е нужна природна захар, за да подсили имунитета си. Но като хранителен продукт той предизвиква, за съжаление, хронично възпаление заради съдържанието на много захари.

И още: заради съдържанието пък на много биологични вещества може да предизвика алергия. Има достатъчно много хора с алергия към пчелните продукти. Има хора, които се подуват след ухапване от пчела. Въобще повечето хора в една или друга степен имат хранителна алергия към меда. Затова е високоалергенен продукт. По тази причина е поставен под номер едно в този списък като най-опасен и възпалителен продукт. Ако искате да запазите кръвоносните си съдове, по-добре не консумирайте мед.  

- На второ място съм поставил елдата, продължава експертът. "Вероятно някои ще си кажат "този е полудял“. Разруших всички илюзии и стереотипи относно този полезен и популярен хранителен зърнен продукт. Оказва се обаче, че тя съдържа прекалено много въглехидрати, които бързо се разтварят в червата, тъй като елдата се вари, преди да се яде. 

И попадайки в червата, тези въглехидрати се превръщат в захари и възпаляват вашите съдове. Но проблемът не е само в това. Този продукт съдържа такива специфични вещества (натурални, природни), за които е доказано в крупно японско изследване, че предизвикват хранителна алергия. Т.е., пак високоалергенен продукт, който предизвиква скрита хранителна алергия. И освен това тези вещества спомагат за хронично възпаление, колкото и да е странно", обясни лекарят.

- Под номер три в този списък са поставени сладките газирани напитки. Те са много вреден продукт, но както виждате, не толкова колкото медът и елдата. Шегата настрана, в 100 г газирана сладка напитка се съдържат 12 грама захар. Плюс факта, че няма сладко газирано без химически оцветители и овкусители. Тези оцветяващи и овкусяващи химически агенти, които са обозначени с буквата Е и някакви цифри след нея, са агенти, които предизвикват хранителна алергия и съответно хронично възпаление. Всичко това – ударната захар, плюс оцветяващите и овкусяващи химически агенти, предизвикват хронично възпаление. Плюс газ, който е допълнителен възпалителен елемент. Възпалението е в стомаха, но впоследствие то се предава и на съдовете. Много лош нездравословен продукт са сладките газирани напитки.

- На четвърто място са поставени пържените картофки 

И те предизвикват възпаление. Защо? Защото съдържат много въглехидрати, които при пържене стават по-лесно усвояеми. А глигемичният индекс на пържените картофки се доближава до гликемичния индекс на сладките газирани напитки. Вкусните и хрупкави корички, които се получават при пържените картофки, също съдържат вещества, които предизвикват скрита хранителна алергия. И съответно – хронично възпаление на  вашите съдове. А това води до образуването на плаки, тромби, инфаркти и инсулти. 

- И на пето място са варените цвекло и моркови. "Със сигурност вече унищожих представата ви за всички нормални и уж здравословни продукти: не яжте мед, елда, не пийте газирано сладко, не консумирайте картофи. Ще си кажете: ами какво да ядем тогава? Това е положението – тези продукти предизвикват възпаление във вашите съдове, И започва атеросклероза. А сега за варените цвекло и моркови. Те са на последно място по рейтинг в този списък, защото при тях няма никаква хранителна алергия и автоимунна реакция. Когато се консумират сурови, те са полезни, но когато се варят, се превръщат в чисти захари. Те веднага се разтварят в червата до прости въглехидрати, усвояват се от кръвта, повишават нивото на захар в нея и предизвикват хронично възпаление. 

На това последно място можех да поставя и други продукти, но включих специално цвеклото и морковите. Защо? Защото, както всички знаем, цвеклото и морковите са полезни. Но никой не знае, че варените цвекло и моркови са вредни.

Мариновани моркови и цвекло можете спокойно да си ядете, това е нормално, защото при мариноване се получава съвършено друга структура на сложни въглехидрати. Те изпълняват функцията на полезни влакна, дори обогатяват нашите бактерии в червата. Съответно, доставят витамини, докато при варенето витамините се унищожават. Т.е., два еднакви по хранителна стойност продукта предоставят съвсем различно въздействие на организма при отделните начини на приготвяне и консумиране. Но в съзнанието на хората морковите и цвеклото са полезни, което е логично като мислене. 

"Надявам се това видео да е много полезно за вас", казва в заключение д-р Александър Шишонин. 

Той допълва, че се надява слушателите да вземат предвид всичко онова, което е обяснил, и по този начин да се предпазят от безразборната консумация на тези продукти. В никакъв случай не е казано, че трябва да се откажете напълно от тези продукти. Разбира се, че може на някакъв празник например вместо шампанско, което също е вредно, да си позволите сладки газирани напитки, но не ги употребявайте ежедневно, особено на децата не позволявайте. Що се отнася до пържените картофки, до елдата и нещата които обичате, понякога, естествено, можете да си позволявате от тях. Но не трябва да е постоянно.

"Аз съм абсолютно искрен и това, което препоръчвам, е проверено в моята практика. Много мои пациенти са ми благодарили, след като са ограничили или отказали меда. Особено тези, които страдат от инсулинова резистентност", обобщава лекарят.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: