ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лютата храна намалява кръвното налягане | ||||||
| ||||||
Проучвания разкриват връзка между поглъщането на капсаицин за по-дълъг период от време и последващо понижаване на кръвното налягане при животни, генетично предразположени към хипертония. Проучване предполага, че капсаицинът действа чрез активиране на специален “канал" в лигавицата на кръвоносните съдове, наречен преходен рецепторен потенциал ванилоид-1. Когато каналът се активира, той увеличава производството на азотен оксид в кръвоносните съдове, за който се смята, че предпазва от възпаление и други съдови проблеми. За лютите чушки Лютите чушки (Capsicum annuum) са плодовете на растенията Capsicum, които се отличават с лютивия си вкус. Те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Използват се предимно като пресни или сушени подправки. Съществуват много разновидности на люти чушки, сред които кайен и халапеньо. Те се използват предимно като подправка и могат да бъдат варени или изсушени и стрити на прах. Червените люти чушки са известни като червен пипер. Капсаицинът е основното биоактивно растително съединение в лютите чушки, отговорно за техния уникален, пикантен вкус и много от техните ползи за здравето. Хранителни факти за лютите чушки В 1 супена лъжица (15 г) сурови, пресни, червени люти чушки се съдържат: 6 калории, 88% вода, 0,3 г протеини, 1,3 г въглехидрати, 0,8 г захар, 0,2 г фибри, 0,1 г мазнини Витамини и минерали Лютите чушки са богати на разнообразни витамини и минерали: Витамин С - лютите чушки са с високо съдържание на този мощен антиоксидант, който е важен за лечение на рани и инфекции. Витамин В6 - важен за енергийния метаболизъм. Витамин К1 - известен още като филохинон, витамин К1 е от съществено значение за съсирването на кръвта и здрави кости и бъбреци. Калий - важен минерал, който изпълнява различни функции, сред които намаляване риска от сърдечни заболявания. Мед - минерал, който често липсва в диетата на западните хора, основен микроелемент, важен за здрави кости и здрави неврони. Витамин А - червените люти чушки са с високо съдържание на бета каротин, който тялото превръща във витамин А. Ето някои от основните ползи за здравето на лютите чушки 1. Пикантната храна води до дълголетие. Консумацията на пикантна храна 6-7 пъти в седмицата намалява смъртността с 14% според голямо проучване от 2015 г. Ползите са още по-големи, ако пропуснете любимите си коктейли или алкохолни напитки с лютото ястие. 2. Лютата храна ускорява метаболизма. Данни от множество проучвания показват, че някои подправки (кимион, канела, куркума, чушки, люти чушки) повишават метаболизма ви в покой и забавят апетита. 3. Борят възпаленията. Куркуминът, съединение в куркумата, може да намали възпалението в тялото. В аюрведическата медицина противовъзпалителните свойства на джинджифила и чесъна се използват от векове за лечение на редица състояния, сред които артрит, автоимунни заболявания и дори главоболие и гадене. 4. Помагат в борбата с раковите клетки. Доказано е, че капсаицинът, активен компонент на лютите чушки, забавя и унищожава раковите клетки. 5. Лютото убива бактериите. Доказано е, че кимионът и куркумата имат мощни антиоксидантни и антимикробни свойства. Това означава, че могат да се използват срещу вредни бактерии в тялото. Източник: actualno.com |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 24.01.2024 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета