Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Майстор: Да направиш една гайда ти трябва сърце и душа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:17 / 13.06.2024Коментари (0)995
© Личен архив
Да направиш една гайда ти трябва не само да знаеш как, а и да вложиш сърце и душа в направата й. Това каза Костадин Илчев – майстор на каба гайди в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

 "Гайдата е целият ми живот – откакто като малък започнах да свиря, целият ми живот премина и не съм се разделял с гайдата. Тя ми е била спътница в живота и споделям с нея и хубаво, и лошо. Гайдата е такъв инструмент, че и в най-трудния момент може да те развесели и даде малко живот.“  

 Гайдар, основател и ръководител на гайдарски състав "101 каба гайди“, но и майстор в изработката на гайди Костадин Илчев разказва, че от малък има интерес към този инструмент. "Ходих при старите майстори в село Стойките и ги гледах как работят. Започнах след като се уволних от казармата да си събирам инструмент и всичко нужно за направата на една гайда,“ сподели той и добави, че най-много за занаята е научил от ръководителя на детския ансамбъл в Смолян Анастас Иванов. 

"За да стане една гайда, има много труд: и кожата да обработиш, и дървенията да приготвиш. Някои път дървото излиза некачествено, трябва да го смениш, да намериш подобно. Не е лесна изработката на каба гайдата,“ обясни той и разказа, че човек трябва да е въвлечен в процеса на изработката, трябва да разбира не само от техническата част, но и да има слух и да умее да свири на инструмента, да го усеща.

За да изработиш качествен инструмент трябва поне месец, обясни майсторът, а най-тънката работа е да я накараш да свири. "Човек трябва да има голям усет, точна ръка, да го правиш от сърце, с душа, за да може да се случи това, което искаш“. Настройката на самата гайда е трудна, разказа още той – трябва да се нагласят пискунчетата, за да просвири гайдата. А вече влезлите в употреба инструменти също изискват много грижи – да се смазват пискунчетата, с лой да се масажират, дървенията трябва да се почиства, за да има добър звук инструментът.  Родопската каба гайда се отличава от останалите гайди по изработката и ниското звучене на инструмента, откъдето идва и името й. "Ниското звучене е по-приятно за слушане и допада много на слушателите,“ обясни той. По думите му интересът към народния инструмент и неговата изработката се увеличава, като в Смолян, където той преподава, има много млади хора, които тръгват по пътя на майсторите да правят автентичните фолклорни инструменти, както и  такива, които се учат да свирят на каба гайда.

Калина СВЕЖИН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Местни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: