Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Малко е миризлив, но е изключително полезен
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:24 / 19.01.2024Коментари (0)592
©
Чесънът се ползва широко в кулинарията за подправяне и овкусяване на храна - но може да бъде и природно лекарство, допълващо лечението на различни здравословни проблеми. За ползите от него тук ни разказва д-р Татяна Занин.

Този продукт е богат на серни съединения, особено на алицин, който придава характерната му миризма и формира неговите функционални свойства. Главните ползи от чесъна са следните:

1. Противодействие на гъбички, вируси и бактерии

Чесънът участва в елиминирането на токсините и патологичните бактерии, които засягат чревната флора, като е много полезен в лечението на инфекции с паразити.

2. Превенция за рак на дебелото черво

Благодарение на действието на серните съединения алицин и алиин, чесънът оказва мощно антиокислително действие, което предотвратява образуването на свободни радикали и предпазва клетките на организма. Тези вещества стимулират ензими, предпазващи от рак на дебелото черво.

3. Пази сърцето

Чесънът намалява вредния холестерол и триглицеридите в кръвта, като инхибира тяхното окисляване. По този начин ограничава рисковете от атеросклероза, която води до сърдечно-съдови усложнения. При това, чесънът помага за регулиране на кръвното налягане. Той също така предотвратява образуването на кръвни съсиреци (тромби).

4. Подобрява състоянието при възпаления

Серните съединения в чесъна имат противовъзпалителни ефекти. Той намалява болката и регулира отговора на имунната система.

5. Облекчава при респираторни заболявания

Чесънът помага за стимулиране на дихателните функции благодарение на своите отхрачващи и антисептични свойства, които улесняват дишането. Затова се използва в лечението на грип, кашлица, настинка, хъркане, астма, бронхит и други белодробни проблеми. 

6. Поддържа мозъка

Благодарение на антиокислителното и противовъзпалително действие, осигурено от алицина и сярата, и чрез селена и холина, честата консумация на чесън помага за защита на мозъчните клетки. Така намалява щетите от свободните радикали, които провокират невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и деменция.

7. Помага в контролиране на диабета

Според някои изследвания, чесънът има антидиабетни свойства. Те са свързани със способността му да увеличава секрецията на инсулин от бета-клетките на панкреаса, като подобрява функцията им и така помага за предотвратяване и контрол на диабета.

Как да използвате ефективно чесъна със здравословна цел?

За да получите ползите от него, трябва да консумирате поне 1 скилидка пресен чесън на ден.

Съвет за увеличаване на ползата: скълцвате или намачквате скилидката и я оставяте да престои 10 минути - това увеличава количеството на алицина, основният носител на неговите свойства.

Чесънът може да се използва за подправка на месо, макаронена паста, салати и за приготвяне на сосове и пастети. Също са подходящи чесновият чай или чесновата вода, за да получите чистите ползи от понижаването на холестерола и защитата на сърцето.

Странични ефекти и противопоказания

Съобразявайте се с обстоятелството, че прекаленото консумиране на чесън може да причини храносмилателни проблеми, колики, газове, повръщане, диария, главоболие, болки в бъбреците и световъртеж. 

Рецепти с чесън

1. Чеснов чай 1 скилидка чесън се наситня и вари 10 минути в 100 до 200 мл вода. Дръпвате от огъня, прецеждате и оставяте да изстине. За подобряване на вкуса може да добавите настърган джинджифил, няколко капки лимон или 1 десертна лъжица мед.

2. Чеснова вода

Поставяте 1 размачкана скилидка чесън в 100 мл вода за една нощ или поне 8 часа. Пие се на гладно за прочистване на червата и намаляване на холестерола.

3. Чеснов крем за печено месо

Съставки: 1 водна чаша мляко, 3 скилидки чесън, по 1 щипка сол, магданоз и риган, зехтин. Смесвате млякото, чесъна, солта, магданоза и ригана в блендер. Добавяте постепенно зехтина до кремообразно състояние.

Източник: actualno.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
България и Войната в Украйна
Влизането на България в Шенген
51-ото Народно събрание
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: