ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Меките протеини - яйцата, които помагат за доброто храносмилане | ||||||
| ||||||
Тяхно основно предимство е, че не затормозяват стомашно-чревната ни система и улесняват храносмилателния процес, което е особено благоприятно, когато усещаме неразположение в стомаха или червата. Ето пет групи храни, които са лесни за храносмилане. Продукти от бяло брашно Макар че напоследък все повече се препоръчва консумацията на богати на фибри храни, те не са препоръчителни в случай, че имаме проблем със стомашно-чревния тракт. Фибрите представляват несмилаеми въглехидрати, които преминават през храносмилателния тракт, без да се усвояват. Така те "раздвижват" червата, а това е ефект, който определено бихме искали да избегнем, ако изпитваме стомашен дискомфорт. В рафинираните зърнени продукти като бял ориз, бял хляб и други тестени изделия от бяло брашно липсват фибри и именно затова са подходящи, когато имаме нужда да дадем почивка на червата ни. Белени и консервирани плодове Както добре знаем повечето плодове са богати на фибри и следователно са по-трудни за храносмилане. По-голямата част от диетичните им фибри обаче се намират в обелките и семената им. Затова, когато се борим със стомашно-чревен проблем, е добре да заложим на плодове с по-малко фибри, каквито са зрелите банани и пъпеша. Ябълките и крушите също могат да бъдат подходящи, но обелени. Добър вариант са още по-меките плодове като сливи или консервирани праскови. Добре сготвени зеленчуци Подобно на свежите плодове, суровите зеленчуци също са по-трудни за храносмилане. Добре сготвените зеленчуци обаче омекват и стават по-щадящи за храносмилателната система. Най-препоръчителни са добре приготвени тиквички и тиква (без семките), спанак, картофи (белени), фасул, цвекло и моркови. Меки протеини Въпреки че в животинските храни, които са богати на протеини, липсват фибри, те все пак могат да бъдат трудни за храносмилане, ако са жилави или с високо съдържание на мазнини. Затова е добре да заложим на леки, лесни за дъвчене протеинови храни, които не са много мазни. Чудесен вариант са яйцата, мляното месо, меко тофу и тахани, пише Health. Супи, пюрета и смутита Начинът, по който е приготвена една храна, може да повлияе на нейната смилаемост. Въпреки че това не променя съдържанието на фибри, може да ги раздроби, което съответно да ги направи по-щадящи за храносмилателната система. Така например свежият кейл може и да е обемист и жилав, но сготвен е вече е омекнал. Влакнестите плодове, като горските плодове, които често се добавят в смутита, също са препоръчителни за консумация именно по този начин. Смлени в блендера, те стават по-лесни за храносмилане, когато имаме проблем със стомаха. В този случай са подходящи също и пюретата, предава lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Таксиметровите шофьори от Благоевград също се вдигнаха на протест
12:25 / 20.11.2024
Безопасен ли е креатинът за тялото ни?
17:29 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: