Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Множество ползи от жабуренето с кокосово масло
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:11 / 04.07.2024Коментари (1)470
©
Жабуренето с масло е естествен народен лек от Индия и той може лесно да се впише в рутината за оралното ви здраве.

Кокосовото масло се предлага в магазините за хранителни стоки, както и онлайн, и то е единствената съставка, която ще ви е необходима. Тази техника напомня използването на вода за уста, но жабуренето се прави по-дълго, за да има ефект.

Кокосовото масло се абсорбира и има няколко признати ползи за здравето, включително намаляването на възпалението и борбата с вредните бактерии в устата. Освен това то е годно за консумация, така че има малко рискове при орална употреба. Повечето привърженици на жабуреното с масло препоръчват да жабурите 1 супена лъжица масло в устата за 15–20 минути, след което да го изплюете. Кои са ползите от този метод?

Намаляване на вредните бактерии в устата 

В устата се съдържат редица бактерии. Някои са вредни и могат да доведат до кариес, лош дъх и заболяване на венците. Проучване от 2016 г. с 60 участници установило, че жабуренето с масло може да намали нивата на бактерии в слюнката и да поддържа оралната хигиена.

Предотвратяване на кариеси 

Кариесите са резултат от бактериални натрупвания, лоша устна хигиена и консумация на захар. Плаката е покритие от бактерии, слюнка и хранителни частици. Тя покрива зъбите и може да увреди емайла, причинявайки в крайна сметка кариес.

Според изследване от 2016 г., жабуренето на масло може да намали популацията на бактериите, причиняващи кариес в устата. Заедно с четкането и почистването с конец, жабуренето на масло може да бъде друг начин за поддържане на оралното здраве. 

Намаляване на възпалението и подобряване на здравето на венците 

Бактериите в плаката могат да допринесат за гингивит, което е често срещано заболяване на венците, което причинява зачервяване, подуване и възпаление. Освен това може да причини лесно кървене на венците.

Изследванията показват, че кокосовото масло може да намали възпалението. В допълнение, според малко проучване от 2015 г. и друго проучване от 2020 г., жабуренето с кокосово масло може да намали образуването на плака и да помогне за предотвратяване на гингивит, който е предизвикан от плака. 

Достъпна алтернатива на водата за уста 

В сравнение с водите за уста, някои масла, препоръчвани при жабурене с масло, са както евтини, така и широко достъпни, а някои проучвания стигат до извода, че жабуренето с масло е толкова ефективно, колкото водата за уста, когато става въпрос за намаляване на бактериите в устата.

Въпреки това хората не трябва да заместват миенето на зъбите с този метод, а по-скоро да го считат за допълнителна рутина за орална хигиена. 

Може да подобри храносмилането 

Според редица доктори, процесът на храносмилането започва от устата, ето защо подобряването на оралното здраве може да подобри храносмилането. Жабуренето е много полезно за здрави венци и добро слюноотделяне. То също така помага за увеличаване на добрите бактерии и намаляване на вредните бактерии.

Проучванията потвърждават връзката между здравето на устната кухина и здравето на храносмилането, въпреки че как едната система влияе на другата все още се определя от експерти, пише "Аз жената". Според преглед от 2020 г. в Journal of Dental Research, когато микробите в устата и устната кухина се прехвърлят в червата, някои храносмилателни състояния, като синдром на раздразнените черва и възпалително заболяване на червата, могат да се влошат. 

Изследователите казват, че кокосовото масло е безопасна алтернатива на хлорхексидина, съставка в някои видове води за уста и орална хигиена. 

Премахване на лошия дъх 

Лошият дъх обикновено е резултат от натрупване на бактерии в устата. Това може да е свързано с не добра орална хигиена, инфекция или заболяване на венците. Проучване от 2011 г. установило, че жабуренето с масло може да бъде ефективно и естествено средство против лош дъх.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.07.2024 г.
0
 
 
Огромни!!! Всяка сутрин се качвам на палмата, откъсвам един кокосов орех и бързам да се жабуря.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: