ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Морковите не съдържат толкова ползи, колкото си мислим | ||||||
| ||||||
В състава си той включва около 30 нужни за нашия организъм вещества. Каротинът, може би е най-известният от тях. Жълто-оранжевата боя се съдържа не само в плода, но и в стеблата и корените на морковите. Тя подобрява функцията на белите дробове, нормализира обмяната на веществата има положителен ефект върху умственото и физическото развитие. Основната ценност на каротина е подобряване на зрението. Не се надявайте на чудо: нереалистично е да се оправи късогледство с помощта на морковите, но трябва редовно да се осигурят полезни микроелементи за очите. Според учените тези, които редовно ядат моркови, намаляват риска от катаракта с 40%. В допълнение към каротина зеленчукът съдържа фитоен, фитофлуен и ликопен – антиоксиданти, които облекчават стреса, предпазват кожата от ефектите на свободните радикали, забавят процеса стареене, подобряват състоянието на косата. Така че, когато ви е тъжно, не дъвчете шоколадово блокче, а хрупкайте моркови, пише gotvach.bg. В суров вид морковите укрепват венците, предотвратяват образуването на мазнини и се справят с авитаминозите. Доколко са полезни варените моркови? Помагат при дисбактериоза. Морковът ще помогне за решението на някои интимни проблеми – ефективно се бори млечница и подобрява лактацията при кърмещи майки. В малки количества морковът съдържа също пантотенова и аскорбинова киселина, мастни и етерични масла, витамини от група В, магнезий, калций, калий, натрий, фосфор, сяра и цинк. Всъщност вие получавате много важни витамини от консумацията на моркови, без да навредите на фигурата си (има 32 калории в 100 г моркови). Бъдете внимателни! Морковът има малко противопоказания, но те наистина съществуват. Бременните жени трябва да ги ядат на празен стомах, и то не повече от два броя на ден. В противен случай бета-каротинът, който се превръща във витамин А, може дори и да навреди на плода. Не се препоръчва при заболявания на храносмилателната система. Независимо от факта, че морковите са диетичен продукт, те съдържат много захари: глюкоза, нишесте, пектин и други. Ето защо не се препоръчва храненето с хрупкавите моркови във вечерните часове на деня. Ако не обичате много консумацията на сурови моркови, вложете ги в любимите си рецепти за морковена торта, крем супата от моркови или този чуден морковен кекс. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: