ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-вкусната содена питка за Бъдни вечер | ||||||
| ||||||
Как се прави постна содена питка Необходими продукти: 500 г брашно + 50 г за замесване 350 мл газирана вода 2 с.л. оцет (за гасене на содата) 2 с.л. олио 1 ч.л. сода бикарбонат 1 ч.л. или 3 г сол 1 ч.л. или 3 г захар 10 г бакпулвер (едно пакетче) Пресейте брашното предварително, за да го аерирате и да стане пухкава питката. Смесете сухите съставки в голяма купа – брашното, содата, бакпулвера, солта и захарта и разбъркайте добре, за да се смесят. Направете кладенче в средата на сухите съставки и започнете да добавяте газираната вода. Прибавете оцета и олиото и разбъркайте добре с лъжица. Постепенно включете ръцете, за да омесите тестото. В някои рецепти се препоръчва първо да се смесят содата и оцета и после да се добави брашното, но за да бухне тестото, химическата реакция трябва да стане в него, а не извън него. Омесваме тестото в купата или на леко набрашнена повърхност, докато стане гладко и хомогенно. Тестото трябва да е меко, но не твърде лепкаво. Ако е необходимо, добавете още малко газирана вода или брашно, за да постигнете желаната консистенция. Намажете тестото с олио и го оставете да престои 30 минути в покрита купа, за да се отпусне. В предварително намазания с олио съд за печене поставете тестото и оформете питката в желаната форма без много да натискате и мачкате. С остър нож направете кръстче по повърхността на питката, за да излиза парата. То също носи и символика в този свят християнски празник. Покрийте съда с капак или алуминиево фолио, защото има опасност питката да загори отгоре, а отвътре да остане недопечена. Поставете съда в долната част на предварително загрята фурна на 180°C, без вентилатор. Содената питка се пече около 40 минути или докато придобие апетитна златиста коричка. Когато питката е готова, я извадете и оставете да изстине, покрита с чиста кърпа, за да омекне коричката. Полезни съвети: Ако предпочитате по-мека коричка, можете да опитате да печете питката в плик за печене. За още по-вкусна питка, можете да добавите семена по ваш избор като слънчогледови, тиквени или сусам. Ако желаете, можете да сложите паричка в питката. Тя се смята за символ на късмет и благополучие и е важен елемент от традициите на Бъдни вечер. Содената питка е напълно постна, без животински продукти, което я прави идеална за празника. Приятно готвене и добър апетит! Източник: epochtimes.bg |
Още по темата: | общо новини по темата: 262 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: