
ЗАРЕЖДАНЕ...
Не е време за диети! Вижте кои са най-добрите храни, даващи енергия през студените дни | ||||||
| ||||||
Бавни въглехидрати – гориво за организма Бавните въглехидрати осигуряват продължителна енергия и поддържат стабилно нивото на кръвната захар. Те се усвояват по-бавно от организма и дават усещане за ситост, което е важно при ниските температури. Най-добри източници: – Овесени ядки – Кафяв ориз – Пълнозърнест хляб – Киноа – Сладки картофи Полезни мазнини – топлина отвътре Мазнините са основен източник на енергия и играят важна роля в терморегулацията на организма. Те спомагат за по-дълго усещане за ситост и поддържат метаболизма активен. Най-добри източници: – Авокадо – Ядки (бадеми, орехи, лешници) – Сьомга и други мазни риби – Зехтин и кокосово масло – Ленено и чиа семена Белтъчини – стабилна енергия за организма Белтъчините са необходими за възстановяване на тъканите и поддържане на мускулната маса, особено когато тялото гори повече калории, за да се стопли. Най-добри източници: – Месо (пилешко, телешко, свинско) – Яйца – Бобови култури (леща, нахут, фасул) – Сирена и други млечни продукти – Тофу и темпе Подправки – натурални термогенни агенти Някои подправки активират кръвообращението и ускоряват метаболизма, което води до повишаване на телесната температура и по-добра защита от студа. Най-добри източници: – Джинджифил – Канела – Кайенски пипер – Куркума – Чесън Горещи напитки – мигновено затопляне Горещите напитки не само ни карат да се чувстваме по-комфортно в студа, но и подобряват кръвообращението и повишават телесната температура. Най-добри варианти: – Билкови чайове (лайка, мента, джинджифилов) – Горещо какао – Бульони и супи – Греяно вино (в умерени количества) Супи и яхнии – пълноценна зимна храна Гъстите супи и яхнии съчетават всички полезни елементи – белтъчини, мазнини и въглехидрати, което ги прави идеални за студените дни. Те затоплят организма отвътре и ни осигуряват дълготрайна енергия. Най-добри варианти: – Лещена супа – Телешко варено – Пилешка супа с кореноплодни зеленчуци – Гулаш При ниски температури е важно да се храним балансирано, за да поддържаме топлината и енергията си. Изборът на правилните храни може да ни помогне да се чувстваме по-добре през зимата, като ни осигури необходимите хранителни вещества. |
Още по темата: | общо новини по темата: 849 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/142 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg