Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не го изключвайте от менюто, има смайващи свойства, а сега му е сезонът
Автор: Десислава Томева 08:19 / 08.11.2024Коментари (0)900
©
Червеното цвекло е изключително полезен по своите качества зеленчук, познат и използван първо от Хипократ, а по-късно и от Парацелз за лечение на много заболявания. Сега го има по магазините-пресен и достъпен. Съдържа магнезий, витамин U, хлор, сапонини, бетаин, флавоноиди, йод, цинк, калций и натрий, както и природни нитрати. Все по-често е на българската трапеза, тъй като има смайващи лечебни свойства. Помага дори при ракови заболявания.

Холин

Сокът от червено цвекло съдържа холин, който помага за детоксикация на организма. Той изчиства от токсини не само черния дроб, но и целия организъм. От тялото се премахват и тежките метали. Макар, че съдържанието на желязо в него да не е високо, то е с много добро качество, което го прави добър източник за прочистване на кръвта. Това го прави и много ефективно при лeчение на много заболявания, причинени от токсини.

Хлорът в цвеклото действа противоалергично и има прочистващо бъбреците, лимфата и жлъчния мехур действие.

Пречистващите свойства на цвеклото помагат за лечението от чернодробна токсичност или жлъчни заболявания като жълтеница, хепатит, диария, хранително отравяне или повръщане. Комбинацията между сок от червено цвекло и сок от лайм повишава подпомага традиционното лечение на тези заболявания. Друга препоръчителна комбинация е сок от цвекло със сок от моркови.

Бетаин

Бетаинът подпомага усвояването на белтъчините и подобрява работата на черния дроб. Лекари предупреждават, че приемът на сок трябва да започне в малки дози. В противен случай настъпва бурна дезинтоксикация, придружена от гадене, световъртеж и обща слабост. Препоръчва се първоначално да се приема 50 мл сок от цвекло в комбинация с 250 мл сок от моркови и дозата на сока от цвекло постепенно да се увеличава.

Желязо

Желязото в червеното цвекло възстановява и активизира червените кръвни телца в доставянето на кислород в организма и така предпазва от анемия. От своя страна медта подпомага за усвояване на желязото.

Сокът на цвекло предпазва и от артерослероза. Той е силен разтворител на неорганични натрупвания на калций, които водят до втърдяване на артериите и намаляват тяхната еластичност. Действа добре и за подобряване на паметта.

Съдържанието на аминокиселината бетаин в цвеклото го прави много полезно при профилактика на рак и при хранене на онкологично болни. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво, мозъка, стомаха и белите дробове.

При язва на стомаха цвеклото се препоръчва за подпомагане на възстановяването. Целебното свойство се дължи на съдържанието на витамин U, кото подпомага заздравяването на язви на стомаха и дуоденума. Пие се сок от червено цвекло, подсладен с мед 2-3 пъти седмично на гладен стомах.

Червеното цвекло има свойството да запазва кръвоносните съдове еластични, затова е много добро средство за предотвратяване на образуването на разширени вени. Препоръчва се редовната консумация на сок. Лечебните свойства се дължат на нитратите – естествени, а не от торове, които в организма се преобразуват в азотен окис. Той поддържа разширени кръвоносните съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите. Магнезият в сока не позволява образуването на тромби.

Високото съдържание на флавоноиди подпомага укрепването на стените на капилярите и премахват спазмите им.

Освен всички изброени лечебни свойства, червеното цвекло помага при заболявания на щитовидната железа, спомага за понижаване на нивата на холестерол в кръвта, при диабет, при разширени вени и др. Единственият страничен ефект, който не бива да ни притеснява е, че урината се оцветява в червено. Това обаче не вреди на организма.

– Печено цвекло с чесън и балсамов оцет – Тази рецепта е чудесна за гарнитура. Изпечете цвеклото във фурната с малко зехтин, сол, пипер и скилидки чесън. След като се изпечете, поръсете с балсамов оцет за допълнителен вкус.

– Салата с червено цвекло и козе сирене – Комбинирайте настъргано сурово или печено цвекло с козе сирене, орехи и рукола. Подправете със зехтин, лимонов сок и сол.

– Сок от червено цвекло – Сокът от цвекло е супер освежаващ и полезен. Смесете го с ябълков или морковен сок за още по-добър вкус и допълнителни витамини.

Червеното цвекло е страхотно и в комбинация с настъргани моркови. Чудесна добавка във всяка салата. Полезна гарнитура за месо и риба.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
България и Войната в Украйна
Влизането на България в Шенген
51-ото Народно събрание
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: