ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не пийте повече от 700 мл прясно мляко на ден! | ||||||
| ||||||
По принцип има индивиди, при които се наблюдава непоносимост към усвояването на млечната захар. Причината е, че у тях се открива дефицит на ензима, който я разгражда. Затова тези хора обикновено казват, че предпочитат кисело мляко. В противен случай усещат болезнено подуване на стомаха. Дефицитът на описания ензим често е в комбинация с дефицита на друг, който разгражда белтъка на житото - глутена. За липсата на двата човек научава още от ранна възраст, някои се раждат така, а може и да се отключат. "По тази причина ние, специалистите по хранене и диететика, не препоръчваме прием на голямо количество прясно мляко - над 700 мл на ден", подчерта проф. Байкова. Ако бременните пият много прясно мляко с идеята да износят здраво бебе, могат да родят дете с алергична нагласа. Или те самите да отключат оплакването. И в този случай консумацията на бялата напитка трябва да е умерена. Не на последно място млечно-киселата закваска е полезна, защото подобрява микробиалната флора и баланса в червата ни (между гнилостните и полезните микроорганизми). Това са т. нар полезни пробиотици. Едно от свойствата им е да продуцират от захарите в стомашно-чревния тракт късоверижни мастни киселини. А те, като минават в кръвообращението, потискат производството на ендогенен холестерол в черния дроб. Помагат за извличане на излишния холестерол от кръвния серум към черния дроб, където той се метаболизира. Проф. Байкова съветва по-малко пресни млека (примерно в кафето и в някои застройки на супи) и повече кисело-млечни или млечни продукти, но с гарантирано качество. Откъде идва нагласата за опасност при съчетание на риба с млечен продукт? Рибата е бързоразваляща се животинска храна. Т.е. извозва се от океани и морета, а ние искаме да я консумираме дори прясна. По-голямото количество риба, която е и по-достъпна, е замразена. Но ние не знаем колко пъти тя е била размразявана, замразявана и обратното, докато стигне до нас. При този процес се наблюдава аминокиселина, която преминава в окислена форма и води до алергизиране. И когато на масата имаме сос с прясно мляко плюс една замразявана-размразявана риба, налице е потенциално действие за алергизиране. Ако рибата мирише на амоняк, то това може да издаде, че е била размразявана и пак поставена в хладилник. Реакцията от съчетаването на двата продукта при някои хора се изразява с проблем на стомашно-чревния тракт. Ако лигавицата на червата е в добро здравословно състояние, тя се явява първата имунна бариера на човешкия организъм и не позволява алергичните субстанции да преминат в кръвта. "Но ако сте със стомашно-чревен дискомфорт, с гастрит, колит или с предразположение към ензимни дефицити, които няма как да обработят съставките на рибата и млякото, може да се стигне до диария", обясни професорката. Източник: в. "Труд" |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Първи ноемврийски сняг заваля в Благоевград
09:11 / 11.11.2024
В Симитли спират водата за няколко дни
09:12 / 11.11.2024
15 сантиметра сняг натрупа в Осоговската планина
12:48 / 11.11.2024
Първи залп на оръдията за сняг в Банско за предстоящия зимен сезон
14:44 / 10.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: