Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не пийте повече от 700 мл прясно мляко на ден!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:40 / 15.01.2011Коментари (0)258
© Blagoevgrad24.bg
Чували сме бабите ни да казват, че млечни храни в съчетание с риба могат да доведат до реакция на организма. Да, това е възможно при определени ситуации, каза проф. Донка Байкова и ги изреди.

По принцип има индивиди, при които се наблюдава непоносимост към усвояването на млечната захар. Причината е, че у тях се открива дефицит на ензима, който я разгражда. Затова тези хора обикновено казват, че предпочитат кисело мляко. В противен случай усещат болезнено подуване на стомаха. Дефицитът на описания ензим често е в комбинация с дефицита на друг, който разгражда белтъка на житото - глутена. За липсата на двата човек научава още от ранна възраст, някои се раждат така, а може и да се отключат. "По тази причина ние, специалистите по хранене и диететика, не препоръчваме прием на голямо количество прясно мляко - над 700 мл на ден", подчерта проф. Байкова.

Ако бременните пият много прясно мляко с идеята да износят здраво бебе, могат да родят дете с алергична нагласа. Или те самите да отключат оплакването. И в този случай консумацията на бялата напитка трябва да е умерена.

Не на последно място млечно-киселата закваска е полезна, защото подобрява микробиалната флора и баланса в червата ни (между гнилостните и полезните микроорганизми). Това са т. нар полезни пробиотици. Едно от свойствата им е да продуцират от захарите в стомашно-чревния тракт късоверижни мастни киселини. А те, като минават в кръвообращението, потискат производството на ендогенен холестерол в черния дроб. Помагат за извличане на излишния холестерол от кръвния серум към черния дроб, където той се метаболизира. Проф. Байкова съветва по-малко пресни млека (примерно в кафето и в някои застройки на супи) и повече кисело-млечни или млечни продукти, но с гарантирано качество.

Откъде идва нагласата за опасност при съчетание на риба с млечен продукт?

Рибата е бързоразваляща се животинска храна. Т.е. извозва се от океани и морета, а ние искаме да я консумираме дори прясна. По-голямото количество риба, която е и по-достъпна, е замразена. Но ние не знаем колко пъти тя е била размразявана, замразявана и обратното, докато стигне до нас. При този процес се наблюдава аминокиселина, която преминава в окислена форма и води до алергизиране. И когато на масата имаме сос с прясно мляко плюс една замразявана-размразявана риба, налице е потенциално действие за алергизиране. Ако рибата мирише на амоняк, то това може да издаде, че е била размразявана и пак поставена в хладилник.

Реакцията от съчетаването на двата продукта при някои хора се изразява с проблем на стомашно-чревния тракт. Ако лигавицата на червата е в добро здравословно състояние, тя се явява първата имунна бариера на човешкия организъм и не позволява алергичните субстанции да преминат в кръвта. "Но ако сте със стомашно-чревен дискомфорт, с гастрит, колит или с предразположение към ензимни дефицити, които няма как да обработят съставките на рибата и млякото, може да се стигне до диария", обясни професорката.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: