Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не само промените в температурите водят до известен дискомфорт, а и амплитудите при атмосферното налягане
©
Есента официално е тук от малко повече от седмица, а от времето навън бихме казали, че един ден лятото отново се е върнало, а на следващия - зимата е подранила. Есента е характерна със своите резки контрасти, с които винаги ни е трудно да свикне, но просто нямаме друг избор. Важно е все пак да знаем, че не само промените в температурите водят до известен дискомфорт, а и амплитудите при атмосферното налягане.

Какво е атмосферно налягане

Всеки ден получаваме информация и за него с прогнозата за времето, но вероятно не знаем какво точно означава тя. Става дума за налягането, което атмосферата оказва върху единица земна площ. Колкото по-висока е надморската височина, толкова по-ниско е то.

Величината се мени постоянно, най-вече вследствие на движението на въздушните маси. И когато температурите не спират да играят нагоре и надолу, това води и до чести промени в стойностите на атмосферното налягане. Когато то е ниско, навън е облачно, ветровито и вали, а когато е високо, слънцето успява да си проправи път.

Как ни влияе атмосферното налягане

Точно както големите температурни амплитуди и редуването на слънчеви и дъждовни дни имат ефект върху начина, по който се чувстваме, така и атмосферното налягане. То има пряка връзка с наситеността на кислород във въздуха, който дишаме. Така когато то намалява, това може да доведе до главоболие, замайване, мигренозни пристъпи или обостряне на синузити.

Причината за първите симптоми най-често е разширяване на кръвоносните съдове, което се случва, за да може да се достави необходимото количество кислород до мозъка. Ако ни става лошо при излизате ли кацане със самолет, също и при изкачване на върхове, вероятно усещаме този дискомфорт и при ежедневните си дейности в дните, в които атмосферното налягане е по-ниско от обикновеното - най-често в онези мрачни дни, в които не ни се прави нищо друго, освен да лежим завити презглава вкъщи.

При промени в атмосферното налягане се забелязва и обостряне на състояния като артрит, свързани с  възпаления на костите и ставите. Тук причината е промените в синовиалната течност, намираща се върху ставните повърхности. Заради тях и по-възрастните хора се оплакват от болките предимно в коленете, когато прогнозата за времето е нестабилна - особено когато налягането пада заедно с температурите.

Друга теория на науката е, че със спадането на атмосферното налягане се забелязва подуване и разширяване на тъканите, най-вече на костите и сухожилията. А това води до по-голям натиск върху ставите, което пък е причина да усещаме болки в различни части на тялото.

Промените в атмосферното налягане оказват влияние и върху стойностите на кръвното, като причината отново е свиването и разширяването на кръвоносните съдове. Най-често при спад на налягането се наблюдава и спадане на кръвното, което също води до отпадналост, главоболие и замайване, а понякога и до припадъци.

Освен на кръвното налягане, атмосферното налягане оказва влияние и на стойностите на кръвна захар. При спад на тази характеристика на времето навън се наблюдава увеличаване на вискозитета на кръвта, което води до по-трудно регулиране на захарта най-вече при диабетици и може да доведе до спад и състояние на хипогликемия, предава lifestyle.bg.

Как да намалим негативното влияние

Факт е, че не можем да влияем на промените в климата и на резките амплитуди в градусите и атмосферното налягане. Но ако сме чувствителни към тях е добре да следим прогнозата и когато тя включва по-ниско налягане, да вземем някои превантивни мерки - тях е добре да спазваме и като цяло ако, особено ако сме предразположени към мигрена.

- осигуряване на достатъчна и качествена почивка през нощта;

- ежедневен прием на необходимото количество вода спрямо нуждите на организма;

- избягване на консумацията на алкохол, кофеин и захар в големи количества, както и на храни с високо съдържание на нитрати и мононатриев глутамат;

- избягване на резките температурни разлики - например от много топло вкъщи на много студено навън.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха певицата Диона
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: