ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Невероятно, но факт: Умерената консумация на вино влияе положително върху сърдечно-съдовата система | ||||||
| ||||||
Освен антиоксидантна активност и способността да улавя вредните свободни радикали, учените доказват и антивирусна, противоракова, антибактериална активност на тези фенолни съединения във виното, както и ползи за сърдечно-съдовата система като намаляване на мастните отлагания върху стените на кръвоносните съдове. Това изследване идва в потвърждение на т.нар. Френски парадокс, който потвърждава, че умерената консумация на вино при диета, богата на мазнини, може да бъде полезна за здравето като влияе положително върху сърдечно-съдовата система, коментира пред Агри.БГ доц. Димитър Димитров от от отдел “Селекция, винарство и химия" в ИЛВ. В момента в института се провежда проект, който да покаже ефекта от контакта на дъбовия чипс с червеното вино от сорта “Рубин". Проектът изследва резултатите от добавянето на различни видове дъбов чипс - български, американски и френски в различен етап от процеса на ферментация на гроздето, като той престоява във виното до 6 месеца. “Това е технологична практика, при която от дъба се извличат допълнителни феноли, които са нетипични за виното, но които също имат биологични активности и по този начин получаваме вина с още по-високи нива на фенолни съединения от този сорт", разказа доц. Димитров. Резултатите показват, че чистосортовите вина, които обикновено имат около 60% биологична активност, тоест могат да елиминират вредните свободни радикали, след третиране с дъбов чипс тази биологична активност нараства до 82-84%, което се оценява от учените като високо повишение на ползите от напитката. “Тези фенолни съединения, които се извличат от дъбовия чипс, влияят не само върху биологичния потенциал, но и върху цялостната органолептика на виното, като се появяват нови вкусове и аромати, виното става по-плътно, по-натоварено, по-тежко", допълна още доц. Димитър Димитров. Виненият сорт “Рубин" бе звездата в открит ден в ИЛВ-Плевен, а площите с него в страната постоянно се увеличават, твърдят учените. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Таксиметровите шофьори от Благоевград също се вдигнаха на протест
12:25 / 20.11.2024
Безопасен ли е креатинът за тялото ни?
17:29 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: