Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Невероятно, но факт: Умерената консумация на вино влияе положително върху сърдечно-съдовата система
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:01 / 07.09.2024Коментари (0)1198
©
Виното от грозде от сорта “Рубин", сравнено с виното от друго два сорта - “Каберне совиньон" и “Гъмза", отгледани в региона на Централна Северна България, показва изключителен потенциал да натрупва големи количества фенолни съединения и да изявява висока биологична антиоксидантна активност, показва изследване на учени от Института по лозарство и винарство в Плевен (ИЛВ).  

Освен антиоксидантна активност и способността да улавя вредните свободни радикали, учените доказват и антивирусна, противоракова, антибактериална активност на тези фенолни съединения във виното, както и ползи за сърдечно-съдовата система като намаляване на мастните отлагания върху стените на кръвоносните съдове.

Това изследване идва в потвърждение на т.нар. Френски парадокс, който потвърждава, че умерената консумация на вино при диета, богата на мазнини, може да бъде полезна за здравето като влияе положително върху сърдечно-съдовата система, коментира пред Агри.БГ доц. Димитър Димитров от от отдел “Селекция, винарство и химия" в ИЛВ. 

В момента в института се провежда проект, който да покаже ефекта от контакта на дъбовия чипс с червеното вино от сорта “Рубин". Проектът изследва резултатите от добавянето на различни видове дъбов чипс - български, американски и френски в различен етап от процеса на ферментация на гроздето, като той престоява във виното до 6 месеца. 

“Това е технологична практика, при която от дъба се извличат допълнителни феноли, които са нетипични за виното, но които също имат биологични активности и по този начин получаваме вина с още по-високи нива на фенолни съединения от този сорт", разказа доц. Димитров. 

Резултатите показват, че чистосортовите вина, които обикновено имат около 60% биологична активност, тоест могат да елиминират вредните свободни радикали, след третиране с дъбов чипс тази биологична активност нараства до 82-84%, което се оценява от учените като високо повишение на ползите от напитката. 

“Тези фенолни съединения, които се извличат от дъбовия чипс, влияят не само върху биологичния потенциал, но и върху цялостната органолептика на виното, като се появяват нови вкусове и аромати, виното става по-плътно, по-натоварено, по-тежко", допълна още доц. Димитър Димитров. 

Виненият сорт “Рубин" бе звездата в открит ден в ИЛВ-Плевен, а площите с него в страната постоянно се увеличават, твърдят учените.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Формула 3 сезон 2024
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Войната вУкрайна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: