Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Някои храни е по-добре да не ги миете
©
Въпреки че искате да измиете някои храни преди консумация, по-добре е да ги обработвате само термично. Това коментират специалисти.

"Миенето на храна не винаги е необходимо. И използването на специални повърхностноактивни вещества за тези цели не е добра идея.

Повърхностноактивните вещества, поради които се образува обилна пяна, могат да останат на повърхността на продуктите“, обясниха експeрти.

Всички плодове и зеленчуци трябва да се измиват под течаща вода, дори ако изглеждат чисти. Това важи и за онези плодове, чиято кора е негодна за консумация, например банани и мандарини. Бактериите от повърхността могат да се прехвърлят върху ядливата част по време на почистване, пише Puls.bg.

Зърнени храни

Оризът и другите зърна се измиват, за да се отстрани излишното нишесте, прах и примеси. Най-добре е да изплакнете зърната в купа, като добавите вода, разбъркате и отцедите. Повторете процедурата 2-3 пъти.

Птиче месо

Много хора вярват, че суровото пиле трябва да се изплакне, но това може да разпространи бактерии в кухнята. Изследванията показват, че бактериите могат да попаднат върху кухненски повърхности и храна. По-безопасно е бактериите да се унищожат чрез термична обработка.

Червено месо

Както при домашните птици, измиването на червеното месо не премахва микробите. Те могат да бъдат разположени дълбоко в мускулните влакна. Най-добрият начин е цялостната термична обработка.

Риба и морски дарове

Измиването на рибата не е необходимо, ако планирате да я обработите термично. Въпреки това си струва да изплакнете миди и скариди преди готвене, тъй като те могат да съдържат пясък и остатъци от черупки.

Зелени храни

Магданозът, копърът и зеленият лук трябва да се измиват преди употреба и преди да се съхраняват в хладилник. Накиснете зелените храни в студена вода за 15 минути, след което изплакнете 2-3 пъти под течаща вода. Мивката също трябва да се почисти старателно преди измиване на храна, особено след контакт с месо или риба.

Готови за консумация зелени салати

Ако опаковката на салатните смеси показва, че продуктът е готов за консумация, не е необходимо да го измивате, тъй като производителите трикратно измиват листата.

Яйца

Черупката на яйцето предпазва от проникване на микроби благодарение на тънкото покритие. По време на производството яйцата се почистват, като се запазва този защитен слой. Прекомерното миене на яйца у дома може да увреди черупката и да позволи на бактериите да навлязат. По-добре е да съхранявате яйцата в хладилника на отделен рафт и да ги приготвяте добре.

Ако гъбите не са измити, избършете ги с влажна кърпа. Самонабраните гъби трябва да се накиснат в солена вода за 30 минути, след което да се изплакнат обилно под течаща вода.

"Най-важното нещо, което трябва да измиете със сапун и вода, преди да приготвите каквато и да е храна, са ръцете ви“, добавят експерти.

Лекарите ни казаха какви изненади очакват тези, които обичат да хрускат краставици направо от градината.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Риск от чума по дребните преживни животни
Първа лига, сезон 2024/2025
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: