ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Няколко страхотни рецепти за празничната трапеза днес | ||||||
| ||||||
Почерпете вдъхновение и изберете нова рецепта за празника: 1. Пикантен шаран с бира Продукти: 125 гр меко масло 1 яйце 1/2 чаена лъжичка сол розмарин, салвия, мащерка 250 гр брашно 1/2 чаена лъжичка бакпулвер 1 консерва риба тон (филе в собствен сос) 1 стрък пресен лук 1 стрък пресен чесън сол, черен пипер и лимонов сок на вкус 1 супена лъжица майонеза 1 супена лъжица галета Приготвяне: Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте подправките на ситно, ако са пресни и ги смесете с брашното, предварително пресято с бакпулвера и солта. Омесете бързо меко тесто и го оставете на студено, докато приготвите крема от рибата. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно. После сложете в дълбок съд предварително отцедената риба, лука и чесъна. С пасатор направете гладка смес заедно с майонезата и галетата. Разбъркайте и овкусете с подправките. От алуминиево фолио направете фунийки. Разточете тестото и го нарежете на тънки ленти, широки 1 см и дълги 15 см. Увийте ги спираловидно върху фунийките и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170 градуса фурна. Разбира се, много по-лесно е, ако разполагате с метални фунийки, но и така нещата се получават. 2. Никулденски рибник Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие за Никулден. Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата. Необходими продукти за 6 порции: 1 голям шаран 1 ч. ч. орехи 4 с. л. зехтин 1 глава лук, нарязана на ситно 1 връзка магданоз 2 кисели краставички, нарязани на ситно 1 ч. л. доматено пюре сол и пипер на вкус За кората: 500 г брашно 1 ч. л. сол 250 мл вода 100 г топено масло или мас 1 жълтък за намазване Начин на приготвяне: 1.Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника. 2.Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин. 3.През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът. 4.С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре. 5.Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър. 6.Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия. 3. Рибен кебап в гювечета Необходими продукти за 4 порции: 500 г рибено филе 3 червени чушки или камби от туршия 2 стръка праз 2 стръка целина 1 в. ч. бяло вино 200 г стерилизирани домати 4 с. л. олио 2–3 стръка копър 2–3 стръка магданоз масло за намасляване сол на вкус Начин на приготвяне: 1. Празът се нарязва на едри парчета по диагонал и се запържва за 2–3 минути в олиото. Прибавят се чушките, нарязани на квадратчета, и ситно нарязаната целина. След 2–3 минути се налива бялото вино. Оставя се да кипне и се изчаква виното да се изпари. 2. Към омекналите зеленчуци се добавят пасираните или нарязани наситно стерилизирани домати. Кипва се и се посолява. 3. Рибеното филе се нарязва на едри парчета и се поставя на дъното на намаслено гювече. Върху него се изсипват готовите зеленчуци и се поръсват със ситно нарязаните копър и магданоз. 4. Гювечето се пече около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. 4. Шаран с подлучен гъбен сос Необходими продукти за 4 порции: 1,5 кг шаран 1 ч. ч. кисело мляко 4–5 стръка магданоз зехтин за намазняване сол на вкус За соса: 400 г домати 200 г печурки 4 с. л. бяло вино 2 с. л. зехтин 2–3 стръка пресен чесън сол на вкус Начин на приготвяне: 1. Шаранът се филетира, кожата се маха и филетата се нарязват на порции. Млякото се разбива с малко вода, филетата се заливат и се оставят да престоят така няколко часа. След това се изплакват, подсушават се и се поръсват със сол. Намазват се със зехтин и се пържат на грил тиган 5–8 минути от всяка страна. 2. Нарязаните на филийки печурки за соса се запържват на силен огън в предварително загретия зехтин. Щом се зачервят, се налива виното и когато се изпари, се добавят обелените и нарязани надребно домати. Посолява се и се оставя да къкри 3–4 минути. Добавя се наситненият чесън и ври още 2–3 минути. 3. Филетата риба се сервират полети със соса и поръсени с наситнения магданоз. 5. Една различна рецепта за скумрия Необходими продукти за 4 порции: 1 кг скумрия 1 глава лук 2 моркова 1/2 връзка магданоз 500 г прясно мляко 4 с. л. олио 1 дафинов лист 4 с. л. заквасена сметана за гарниране сол и черен пипер на вкус листа магданоз за гарниране За гарнитурата: 4–5 картофа 2 с. л. заквасена сметана 1 ч. л. хрян сол на вкус Начин на приготвяне: 1. Рибата се филетира и дребните костици се отстраняват с пинсета. 2. Лукът се нарязва на кръгчета, морковът се настъргва, а магданозът се наситнява. Зеленчуците и рибата се подреждат на пластове в дълбок намазнен тиган. 3. Всеки пласт се поръсва с олио, овкусява се със сол и черен пипер и се залива с горещото мляко. Слага се дафиновият лист и се оставя да се вари на слаб огън около 30 минути. 4. Картофите се сваряват и се нарязват на малки кубчета. Овкусяват се със сметаната, хряна и сол. Рибата се поднася с гарнитурата, заквасената сметана и лист магданоз. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 06.12.2020 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета