Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Очаква ни уникално лятно слънцестоене, какво да правим и какво да не правим?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:13 / 17.06.2024Коментари (0)1069
©
Лятното слънцестоене, което бележи най-дългия ден в годината в Северното полукълбо, обикновено се пада на 20 или 21 юни. Много рядко, както например ще се случи през 2203 г., може да се падне на 22 юни. Продължителността на деня през този период може да варира в зависимост от географската ширина.  

През 2024 г. лятното слънцестоене ще настъпи на 20 юни в 23:50 часа. В южното полукълбо подобно астрономическо събитие - зимното слънцестоене, ще се случи на 21 декември.

Какво се случва по време на лятното слънцестоене? В деня на лятното слънцестоене се наблюдава уникално астрономическо явление, когато слънцето сякаш "замръзва“ в зенита си и не променя позицията си през целия ден. Това се дължи на факта, че височината на слънцето над хоризонта остава почти непроменена, което дава името на това явление.

През този период наклонът на оста на въртене на Земята достига 23,4 градуса, а Слънцето заема най-високата точка в годишната си траектория. След слънцестоенето слънцето започва постепенно да се движи надолу по еклиптиката, което води до намаляване на продължителността на деня и увеличаване на нощта в Северното полукълбо. 

В южното полукълбо се случва обратното. Лятното слънцестоене през 2024 г. обещава да бъде специално благодарение на комбинацията си с пълно слънчево затъмнение. Очаква се това рядко съвпадение да повиши жизнеността и енергията, отваряйки нови възможности за личен растеж, креативност и постижения. 

Магическото значение на слънцестоенето 

Лятното слънцестоене отдавна се свързва с магията и възможността за сбъдване на желания. Вярвало се е, че в този специален ден можете да се обърнете към Слънцето за помощ и дори да повлияете на съдбата си. По традиция хората стават рано, за да наблюдават изгрева и да получат благословията на първите слънчеви лъчи, което подобрява здравето. 

Водните процедури също играят важна роля: сутрешната роса, според легендата ще донесе късмет, красота и младост, а плуването по време на слънцестоенето обещава сила и дълголетие. В деня на слънцестоенето се събират цветя и билки, от които се правят венци за украсяване на дома. Организират се празнични огньове и хороводи. 

Прескачането на огъня от млади двойки е гадателски ритуал: ако двойката не раздели ръцете си, когато скача над огъня, това предвещаваше брак. 

Какво трябва да се прави на лятното слънцестоене 

Препоръчително е да носите ярки тоалети в жълти, червени, оранжеви или златисти нюанси. Тези цветове символизират енергия, страст и радост. 

Също така трябва да се носят различни аксесоари. Препоръчително е да започнете деня със специални сутрешни ритуали. Измиването на лицето със сутрешна роса е не само освежаващо, но се смята и за символ на пречистване и обновяване. Този ден е идеален за прекарване на време сред природата. Обичайно е да се занимавате с творчески дейности, било то рисуване, пеене или танци. Можете също така да си направите пикник или просто да се разходите в парка. 

В този ден е особено благоприятно да визуализирате мечтите си. Можете да направите карта на желанията или списък с цели. Освен това можете да извършвате пречистващи ритуали като медитация или йога.

Какво не се прави по време на лятното слънцестоене 

В деня на лятното слънцестоене е важно да избягвате унинието и чувството за самота. Това е време, когато трябва да се стремите да общувате, да споделяте радост с близки и приятели. Това е време за освобождаване на негативните емоции и оплаквания. Агресията, гневът или раздразнението само ще отблъснат от вас положителните вибрации на този ден, съветват от actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: