Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Оказва се, че апендиксът далеч не е безполезен орган
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:31 / 31.07.2024Коментари (0)953
©
Апендиксът, или вермиформен апендикс, е малък израстък с червеобразна форма, прикрепен към началото на дебелото черво. Дълго време се е смятало, че апендиксът е рудиментарен орган, т.е. остатък от еволюционното минало на човека без значима функция в съвременния организъм. Въпреки това, през последните десетилетия учените започнаха да преосмислят тази представа, като откриха потенциални роли на апендикса в човешкото тяло.

От XIX век до началото на XXI век апендиксът е считан за рудиментарен орган, останал от древните тревопасни предци на човека, които са имали по-дълги храносмилателни тракти за разграждане на целулоза. С еволюцията на човека и преминаването към разнообразна диета, апендиксът се е смалил и е загубил първоначалната си функция. Поради това много лекари са смятали, че апендиксът е безполезен и дори опасен, тъй като възпалението му (апендицит) може да бъде животозастрашаващо, изискващо хирургическо отстраняване.

През последните години обаче, изследванията започнаха да разкриват, че апендиксът може да играе по-важна роля, отколкото се е смятало досега. Една от основните функции, която се обсъжда, е ролята му в имунната система.

Апендиксът съдържа голямо количество лимфоидна тъкан, която е част от имунната система. Тази тъкан произвежда бели кръвни клетки и антитела, които помагат за борбата с инфекциите. Някои изследвания показват, че апендиксът може да функционира като "резервоар" за полезни чревни бактерии. При заболявания като диария, когато балансът на микрофлората в червата е нарушен, апендиксът може да помогне за възстановяване на този баланс чрез предоставяне на резерв от здравословни бактерии.

Друга хипотеза е, че апендиксът играе роля в поддържането на микробиома на червата – сложната екосистема от микроби, които живеят в нашия храносмилателен тракт. Микробиомът е важен за храносмилането, синтеза на витамини и защитата от патогени. Поддържането на здрава микрофлора може да има значителни ползи за цялостното здраве и имунната функция.

Еволюционните биолози предполагат, че апендиксът може да е играл ключова роля в ранната еволюция на бозайниците. Въпреки че днес изглежда по-малко значим, неговата структура и функции може да са били критични за оцеляването на предците ни в определени условия. Изследвания върху различни видове бозайници показват, че апендиксът е сравнително често срещан и може би не е толкова "излишен", колкото се е смятало.

От медицинска гледна точка, апендицитът е сериозно състояние, което изисква бърза интервенция. Но интересното е, че не всички хора развиват апендицит, което поставя въпроса дали апендиксът има защитни механизми срещу възпаление, които все още не са напълно разбрани, пише puls.bg . Съвременната хирургия позволява безопасно отстраняване на възпален апендикс, но все пак е важно да се разбере пълната му функция и значимост.

Докато традиционно апендиксът е бил считан за ненужен орган, съвременните изследвания сочат, че той може да има важни функции, свързани с имунната система и поддържането на чревната микрофлора. Въпреки това, апендиксът може да се възпали и да изисква хирургическа намеса, което подчертава неговата сложна и понякога противоречива роля в човешкото тяло. Откритията в тази област продължават, като обещават да предоставят нови знания за значението на апендикса и неговата еволюционна история.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: