ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Освен, че е на изчезване - чесънът вече гони цената на свинското | ||||||
| ||||||
На първо място, естествено, причината е повишаването на тока и енергоносителите. Те се отразяват на производството с няколко месеца закъснение и на практика скоковете на тока и природния газ през октомври и ноември, когато бяха най-големи, дават отражение особено върху оранжерийното производство сега. Защото поскъпнаха рязко и торовете. Сегашните високи цени на зеленчуците ще продължат да поддържат това ниво поне до май, докато в други години са почвали да се понижават още през март и април, когато започва първият по-голям внос от южните ни съседи на отгледана на открито продукция. Сега няма внос от Турция, или е съвсем оскъдна. Повечето неща се вкарват от Гърция. Очакванията са цената на едро на краставиците да падне най-много до 4 лв. По-евтини те ще станат чак в разгара на лятото. Цените ще са по-високи от миналогодишните и това се отнася за всички градински зеленчуци - домати, патладжани, чушки, тиквички. В последната седмица цените на основни хранителни продукти отново са тръгнаха нагоре. Кравето сирене и кашкавалът вече са с около 23% по-скъпи от началото на 2021 г., а кравето масло е с 20% по-скъпо. Производителите на храни са се въздържали известно време да повишават цените, но вече не издържат. Точно поради този факт ни очаква и скъпа пролет - с около 15-20%. Обикновеният чесън поскъпна двойно само в рамките на последните няколко седмици, но по-лошото е, че на много места по пазарите той е напълно изчезнал. Някъде по пазарите испанският чесън се е търгува по 8,50 лв. за килограм, т.е. горе-долу колкото струва килограм свинско месо. Селските стопани не знаят дали да го купуват за разсад, защото е сравнително нов за нашия пазар. В момента родно производство трудно се намира, производителите са си оставили колкото за семе, обясняват прекупвачите. Двойно поскъпване се е получило и в Плевен - от 6 лева килограмът стана 12 лв.! Производителите обясняват аномалията, че скокът е заради повишението на цените на енергоносителите. Проучване показва, че българинът не може без чесън. Вносният струва между 5,50 и 6 лв. Клиентите избират по-едри главички, без да знаят, че те са поели доста изкуствен тор. Проличава си след дни - скилидките жълтеят, съхнат и олекват, а отвътре са кухи, предава "Лупа". По-рядко внасят китайски чесън, защото бил лют. Ако изобщо го има. В действителност почти не се внася и няма откъде да се поръча. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: