Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откриха зазидана църква на десет метра под друга църква
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:25 / 11.04.2010Коментари (0)174
© Blagoevgrad24.bg
Истинска съкровищница на десет метра под основите на църквата "Свети Никола" в село Червен брег, община Дупница, откри свещеникът на храма Кирил Василев. Зазидана под бетонна плоча втора църква от времето на турското робство е разположена под съвременния храм. Това разкриха работници, наети да ремонтират храма в селото, които попаднали на бетонната плоча при полагане на метални конструкции на църквата "Свети Никола", разположена върху песъчлив и податлив терен.

Цялата била напукана от действащото в пълна сила свлачище, което обезлюди селото вследствие на подводна река, която минава под него. Отец Кирил с работниците разкопали олтара на църквата, под който изскочил друг олтар - с икони, стенописи. Никой нищо не е пипал, аз я намерих тази църква. Но не бих искал да се дава гласност. Не за друго, защото няма кой да пази черквата, а тя е обект на кражби -1 в България. Многократно я разбиваха, почти всичко ценно изнесоха. Като разберат иманярите за находката, кой ще ни опази.

Отец Геогри Палихарски, архиерейският наместник на Дупнишка околия, потвърди за ценната находка и съобщи, че ще извика специалисти по паметниците на културата и от дупнишкия музей, които да направят разкопки. Той потвърди, че всички икони са непокътнати от времето, олтар, свещници, всичко е 90% запазено, сякаш са излети преди дни, а не преди повече от век. Според отец Георги Паликарски, църквата под земята е строена най-вероятно много преди 1856 година. Никой досега не е знаел за нея. Кметът на селото Александър Мавров също отказа подробности от съображения за сигурност, но заяви, че и под двете църкви в Червен брег - както под "Свети Никола", така и под "Свети Спас", се крие по един храм. Според мен църквите са строени по правилото не по-високо от един турски фес. Той изрази предположение, че и двете са били зазидани от местните хора с бетон, за да бъдат опазени от опожаряване. Отец Георги Паликарски разкри още, че преди броени дни е попаднал на друга ценна находка. Пак при ремонт е открит тайник в олтара на черквата "Рождество Богородично" в село Дяково. Там в сандък са пазени църковни книги от времето на руската императрица Екатерина Велика.

Свещениците категорично забраниха на репортера ни да снима ценната находка под предлог, че е забранено на обикновени хора да влизат зад олтара на църквата, където се намира съкровищницата. Ако патриарх Максим разпореди, зад олтара за разкопките могат да влязат само по изключение специалисти мъже, но не и жени, каза отец Паликарски, който смята, че трябва да има нов вход на подземната църква, който да не минава през олтара на сега действащата.

Източник: в. "Струма"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: