Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пет причини да не ги консумираме пуканки, направени в микровълнова фурна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:21 / 16.07.2024Коментари (0)1107
©
Ароматни, вкусни и пристрастяващи за похапване, независимо дали у дома на дивана или в киното например, често се изкушаваме от голямата купа пуканки, придружена от разхлаждаща напитка.

Но макар те да са по-предпочитаният избор в сравнение с чипсовете или снаксовете, има достатъчно добри причини, заради които е добре да стоим далеч и от пуканките. И по-точно - от готовите пуканки, които се предлагат в магазина, а после "изпукваме" вкъщи в микровълновата. Ето пет причини да не ги консумираме или с коя тяхна по-добра версия да ги заместим.

Пълни са с химикали

В случай, че някога някой се е питал как цялото масло остава в пакета без да изтече, ето го и отговора. За да се предотврати това, торбичките за пуканки са покрити с перфлуороалкилови и полифлуороалкилови вещества (PFA) - синтетични химикали, често използвани в опаковките на храни. Те обаче проникват и в пуканките и съответно в тялото ни, когато ги ядем. И тъй като отнемат дълго време, за да се разградят, могат лесно да се натрупат в кръвта ни с течение на времето.

Могат да навредят на белите ни дробове

Както можем да предположим (а и не бихме сбъркали), вкусът на масло в пуканките е напълно изкуствен. Постига се чрез химическа смес, която често съдържа диацетил, който голяма част от лекарите определят като "отрова" и може да доведе до облитериращ бронхиолит. Това е състояние, при което пътищата в белите дробове се възпаляват и води до честа кашлица и задух, пише lifestyle.bg.

Съдържат много наситени мазнини

Дори и да оставим настрана всички вредни химикали в опаковката, както и изкуствените аромати, няма как да пренебрегнем факта, че повечето пуканки за микровълнова са пълни с наситени мазнини, включително палмово масло. В някои опаковки съдържанието на наситени мазнини е до четири грама само за една порция (или около една трета от пакета). А това количество е 20 процента от препоръчителния ни дневен прием.

Съдържат и твърде много натрий

Мазните храни обикновено изискват солидно количество сол, за да ги балансират. И пуканките за микровълнова не правят изключение. Само в една порция от тях има около 250-300 mg натрий, което е приблизително 15 процента от дневната препоръчителна стойност. Предвид това едва ли има как да не ни се допие някоя газирана напитка.

Също толкова лесно (а и по-здравословно) е да си ги направим сами

Добрата новина е, че можем да избегнем всички вредни химикали и да контролираме количеството наситени мазнини и натрий, които консумираме с пуканките, като просто си ги направим сами вместо да ги купуваме пакетирани в магазина. Всичко, което ни е нужно, е съд с капак, малко растително масло и непукани зърна пуканки. Лесно е и отнема приблизително същото време, което би ни било необходимо, за да отворим пакета с пуканки и да изчакаме да се изпукат в микровълновата. Освен това домашните пуканки имат и още едно предимство - можем да ги овкусим с различни подправки и миксове по наш вкус, пише Delish.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: