Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Петко Желязов от "Рацио": Възприемаме смъртта като болест, която трябва да бъде излекувана
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:03 / 14.08.2023Коментари (0)368
©
В самата схема на живота е заложено безсмъртието чрез пресъздаването на генетичната информация. Може би хората единствени от всички живи същества осъзнават, че са смъртни по същество и се стремят да преборят смъртта и да се опитат да живеят вечно. Това каза Петко Желязов от "Рацио“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

По думите му смъртта започва да бъде възприемана не като естествен феномен, а като болест, която трябва да бъде излекувана. От гледна точка на биологията това не е съвсем спекулативно и невярно, отбеляза той. "Смъртта всъщност е поредица от последователни провали на най-различни механизми, които държат тялото ни здраво – от репликацията на генетичната информация, която започва да дава все повече грешки, през забавянето на различни метаболитни процеси в тялото, които пък предизвикват натрупване на токсини. Това са естествени неща и бидейки способни да ги деконструираме и да разберем как те работят, в момента усилието е да направим така, че тези процеси да станат обратими“, обясни Желязов.  

Обратимостта на процесите съществува в природата при някои биологични видове, посочи той. Някои представители на животинския свят са способни да регенерират клетките си на практика безкрайно в рамките на целия си живот, като хидрата например. "В момента ние изучаваме такива същества в опит да открием какво се крие зад тази им способност и се надяваме в един момент да я приложим и при нас“, обясни той. 

По думите му човешкото тяло е изключително сложна биосистема, която ние разбираме сравнително рудиментарно. "Разбираме нещата на макрониво, можем да лекуваме много неща, но на микрониво нещата са много по-сложни. В днешно време всъщност може би най-големият пробив идва от способността ни да обработваме все повече информация. Впрягайки изкуствения интелект и новата изчислителна мощ, можем действително да разгледаме тези процеси в тяхната дълбочина и разбирайки ги, вече да разберем и кои са основните причини, които обуславят закономерността да стареем и умираме“, заяви Петко Желязов. 

Най-важният фактор за дълголетието е социалната среда на възрастните хора, смята той. "Освен очевидните неща – да се храним по-добре и да спортуваме, ако сме покрай любимите си хора, това е най-сигурният начин да постигнем дълголетие. Всички останали технологични решения стоят много, много далече в бъдещето все още“, допълни Желязов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: