Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Писмото на Айнщайн, което промени хода на историята
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:49 / 06.08.2024Коментари (0)925
©
На 2 август 1939 г. Алберт Айнщайн пише на президента на САЩ Франклин Рузвелт. Неговото писмо ще доведе до проекта Манхатън и едно от най-значимите – и разрушителни – изобретения в историята.

Драматичният разказ за смъртоносното овладяване на атомната енергия, разказан в хитовия филм "Опенхаймер" от 2023 г., може би не е нищо повече от научна фантастика, ако писмо от две страници с дата 2 август 1939 г. никога не беше написано.

"Последната работа в областта на ядрената физика направи вероятно уранът да бъде превърнат в нов и важен източник на енергия", гласи напечатано писмо до американския президент Франклин Рузвелт, подписано собственоръчно от уважавания физик Алберт Айнщайн. Тази енергия, продължава той, може да се използва "за изграждането на изключително мощни бомби", пише BBC.

Изразявайки подозрение относно решението на Германия да спре продажбите на уран в окупирана Чехословакия, писмото даде тласък за свръхсекретна изследователска програма на стойност 2 милиарда долара, "Проектът Манхатън": надпревара за победа над Германия в разработването на атомни оръжия. Тригодишният проект, ръководен от физика Робърт Опенхаймер, ще тласне САЩ в ядрената ера и ще доведе до едно от най-значимите – и разрушителни – изобретения в историята: атомната бомба.

На 10 септември 2024 г. последващото и внимателно формулирано писмо на Айнщайн ще бъде продадено на търг в Christie's в Ню Йорк и се очаква да достигне над 4 милиона долара. Бяха изготвени две версии на писмото: по-кратка версия, продадена на търг от Christie's, и по- подробна версия, доставена на Белия дом на ръка и сега в постоянната колекция на библиотеката Франклин Рузвелт в Ню Йорк.

"По толкова много начини това писмо бележи ключова повратна точка в историята на науката, технологиите и човечеството", казва Питър Кларнет, старши специалист по Americana, книги и ръкописи в Christie's. "Това наистина е първият път, когато правителството на Съединените щати се включва пряко финансово в големи научни изследвания", добавя той. "Писмото накара  Съединените щати да се възползват напълно от технологичните трансформации, които се случваха".

Д-р Брин Уилкок, програмен директор на катедрата по политика, философия и международни отношения в университета Суонзи и преподавател и изследовател по американска и ядрена история, е съгласен. "Повечето исторически сведения за произхода на бомбата започват с обсъждане на писмото“, разказва той.

"Съдържанието на писмото беше от ключово значение за получаване на директни действия от президента Рузвелт", подчертава той и добавя: "Фондацията за атомно наследство стига дотам, че описва писмото като "жизненоважно“" за тласкането на Рузвелт да предприеме атомни изследвания."

Очаква се награденият филм Oppenheimer, който е базиран на историята на проекта Манхатън и препраща към писмото в сцена между Oppenheimer и физика Ernest Lawrence, да подхрани допълнителен интерес към търга. "Това [писмо] е нещо, което е част от популярната култура от 1945 г. нататък, така че вече има стабилно място. Мисля обаче че филмът Опенхаймер го пренесе сега на ново поколение", обяснява Кларнет.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: