Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
По колко хляб ни е позволено да ядем на ден?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:51 / 03.06.2024Коментари (0)919
©
Хлябът е една от най-обичаните, но и най-мразени храни. За някои е неизменна част от ежедневното меню, а други са го отрекли напълно. 

Хората открай време са яли хляб, но днес често го свързваме с качване на излишни килограми. Съществуват цели хранителни режими, които се концентрират върху изключването му. Хората, които пък се кълнат в него, могат да изядат и по 10 филии на ден. 

Доколко са разумни обаче крайностите и в двете посоки и колко хляб е прекалено много хляб? Диетолозите се произнасят по този въпрос. 

Здравият човек може да яде две-три филийки хляб на ден. Това казва пред "Москва 24" диетологът и алерголог-имунолог Марина Аплетаева, цитирана от Edna.bg.

"Около две или три филийки хляб на ден може да яде един здрав човек, който няма противопоказания. Ако сте с наднормено тегло или диабет, по-добре е да откажете бял хляб от рафинирано брашно, тъй като съдържа бързи въглехидрати. Ръженият хляб не се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт", съветва още диетологът.

Зърненият хляб практически няма противопоказания. Може да се включва в диетата дори при наднормено тегло и диабет в същото количество, както при абсолютно здрави хора: две или три филийки на ден, подчертава Аплетаева.

"Хубаво е да включите в диетата зърнения хляб. Той съдържа разтворими диетични фибри и стимулира моториката на стомашно-чревния тракт. Като цяло това е достоен продукт, ако е направен висококачествено“, заключва експертът.

Най-вредно за здравето е съчетаването на бял хляб със сладки храни, като мармалад. Отбелязва се, че такава комбинация за тялото е бомба със закъснител. Всъщност човек приема празни калории, които бързо се усвояват. В резултат на това при заседнал начин на живот той ще натрупа излишни килограми.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ЕВРО 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: