Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Подсладителят в кафето може да бъде много опасен
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:24 / 28.02.2023Коментари (0)393
©
Подсладителят еритритол, който се използва като заместител на захарта, е свързан със съсирване на кръвта, което води до инсулт, инфаркт и смърт. Това показва ново проучване, публикувано в понеделник в списанието Nature Medicine.

"Рискът за съсиреци не е малък", заяви водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд, предаде bTV.

Хората със съществуващи рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, са два пъти по-склонни да получат сърдечен удар или инсулт, ако имат най-високи нива на еритритол в кръвта си.

"Ако в кръвта нивото на еритритол е около 25%, има около два пъти по-голям риск от инфаркт и инсулт“, каза Хейзън.

Допълнителни лабораторни изследвания и проучвания върху животни, показват, че еритритолът кара тромбоцитите да се съсирват по-лесно.

"Това е тревожно. Има риск от съсирване на кръвта след използването на еритритол “, каза д-р Андрю Фрийман, който не участва в изследването.

В отговор от Съвета за контрол на калориите казаха пред Си Ен Ен, че "резултатите от това изследване са в противоречие с десетилетия научни проучвания, показващи, че нискокалоричните подсладители като еритритол са безопасни“. 

Какво е еритритол?

Подобно на сорбитола и ксилитола, еритритолът е захарен алкохол, който се среща естествено в много плодове и зеленчуци. Неговата сладост е около 70% от тази на захарта, но калориите са нулеви. 

"Еритритолът прилича на захар, има вкус на захар и може да се използва в готвенето. Той стана любимецът на хранителната индустрия и е изключително популярен в използването за нисковъглехидратни продукти и храни“, каза Хейзън. 

Изследването има за цел да открие неизвестни химикали или съединения в кръвта на човек, които биха могли да предскажат риска от инфаркт, инсулт или смърт през следващите три години. Екипът учени е анализирал 1157 кръвни проби на хора, изложени на риск от сърдечни заболявания. Те са събрани между 2004 и 2011 г.

“Човешкото тяло естествено създава еритритол, но в много ниски количества, които не биха отклонили кръвните проби", каза той.

"Това, което виждаме с еритритола е, че тромбоцитите стават много отзивчиви - само 10% стимулант са нужни за образуване на съсирек“, каза Хейзън.

Сред изследваните има и осем здрави доброволци, които са пили напитка, която съдържа 30 грама еритритол. Това е количество, което много хора в САЩ консумират редовно. 

"30 грама бяха напълно достатъчни, за да накарат кръвните нива на еритритол да се повишат хилядократно“, каза Хейзън.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Риск от чума по дребните преживни животни
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: