Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
През есенния сезон е рогът на изобилието за събирането на лековити растения
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:41 / 19.09.2024Коментари (0)292
©
Многообразието от плодове през есента не е само в градините, освен тях, през този сезон е времето, в което могат да се съберат изключително голям брой лечебни растения. По гори и поляни са узрели много диви плодове, които чакат да бъдат събрани и изсушени. Освен това сега е и времето за събиране на корени и коренища. 

Глог

Традиционно плодовете на глога се използват като затягащо средство, в медицината растението се използва при сърдечно-съдови нарушения и неврози, а също така за подобряване на кръвообръщението, подобряване на сърдечния тонус, а също така и като капиляроукрепващо средство.

Плодовете на глога съдържат флавоноиди (естествени антиоксиданти), витамини (А, С, К и група В), магнезий, калий. Листата и цветовете на растението се събират през пролетта и лятото, докато плодовете се събират през месеците септември и октомври. Добре е плодовете да се събират в сухо време. След като са събрани, плодовете се почистват от листата и дръжките. Сушенето в домашни условия става обикновено на слънце или на шарена сянка.

Брош

Интерес представляват 3-4-годишните растения. Събират се корените, когато наземната част на растението е започнала да увяхва. Почистени и измити, те се сушат на слънце или на сянка.

Билката помага за разтваряне на камъни в бъбреците и пикочния мехур, очиства матката и помага за образуването на костите. Действа още слабително, диуретично, жлъчегонно и за по-добро храносмилане. Брошът е полезен при скрофули, шипове, костна туберкулоза, жълтеница, абсцеси и други болести.

Божур 

Медицинските свойства на белия божур са в издутите му грудести корени. Събирането им продължава до ноември. Извадените корени след старателно почистване се сушат на сянка или в сушилня. Добре изсушени, те са тъмнокафяви с неприятна миризма и горчив вкус.

Белият божур има спазмолитично действие и се прилага при менструални болки, схващане на скелетните мускули и стомашно-чревни спазми. Противовъзпалителните свойства на билката я правят полезна при лечението на ревматизъм и други възпалителни процеси.

Дрян

По съдържание на витамин С плодовете на дряна превъзхождат лимона и цариградското грозде. Богати са и на желязо, витамин Р, фитонциди, органични киселини.

Дрянът има тонизиращо, противовъзпалително и бактерицидно действие, консумацията му нормализира кръвното налягане и укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява апетита и балансира метаболизма. 

Плодовете се берат от края на август до октомври, съветва puls.bg. Сушат се на сянка или в сушилня. Изсушените дренки са червени или тъмно червени на цвят, без миризма и с кисело сладникав вкус.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: