Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Приложение позволява да препрограмираме колата си, услугата обаче се оказа доста рискова
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:43 / 05.08.2024Коментари (0)1103
©
Автомобилите от последните 10-15 години изобилстват с електроника, която управлява и най-дребните детайли. Мнозина дори не осъзнават колко много елементи се управляват електронно и съответно биха могли да бъдат препрограмирани.

На пазара има множество устройства и услуги, които предлагат това. Повечето от тях се прилагат от професионалисти, но се увеличава и броят на приложенията, които всеки може да използва. Те са много. Например EODB Facile, ODB Fusion и т.н. Едно от тях е ODBGO, като предлага две версии – ODBGO и ODBGO PRO.

И двете идват с устройство, което се свързва с ODB порта на автомобила и през Bluetooth може да се управлява с мобилно приложение за Android или iOS. Има и различни възможности. За базова диагностика и "четене“ на кодове за грешки, устройството работи с практически всички автомобили от 1996 г. насам.

За препрограмиране тази конкретна услуга поддържа Porsche, BMW, Mercedes, Audi и Ford. Потребителят може да получи почти пълен достъп до "скрити“ функции и да ги персонализира според желанията си.

Например някои практични неща, като внедрено оборудване, което по една или друга причина е изключено. Или пък промяна на функции за комфорт, като автоматично отключване и заключване на врати, затваряне на прозорците, промяна на краткото сигнализиране с мигач от 3 на 5 премигвания и др.

Могат да се направят и други промени като дали колата да издава звук при отключване и заключване, активиране на "скрити" дисплеи, промяна на цветовете на таблото и т.н. В зависимост от възможностите на автомобила.

За някои коли може да бъде добавено на дисплея G ускорението, да се заключва колата отвън без да се гаси двигателят, да се промени анимацията при стартиране, автоматично преместване на седалката при отваряне на вратата и др. Също и да се активира "експертно" меню с повече данни от онборд системите на колата, пишат от Carmarket.bg.

Но услугата предлага и някои по-рискови промени. Например да се използват дневните светлини нощем, да се изключи стоп-старт системата напълно, да се премахнат ограниченията да не върви видео на инфотейнмънт екрана докато колата е движение или дори да се спре предупредителният сигнал, че не са сложени коланите.

Това са доста по-опасни "екстри“, някои от които са и директни нарушения на закона. Те могат да увеличат риска от нараняване при инцидент или дори да предизвикат такъв – например използването на "дневни“ светлини нощем. Затова този тип услуги имат своите предимства – например прегледна и подробна информация за състоянието на колата и подобряване на някои аспекти на комфорта. Но рисковете им също не са за подценяване и тъй като няма начин да бъдат регулирани, се разчита на съвестта на ползвателите им.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: