Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Признаците за железен дефицит в организма и как да го балансираме чрез храната
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:00 / 16.02.2025Коментари (0)727
©
Здравословни начини да си набавим повече желязо, за да избегнем желязодефицитна анемия, увеличен риск от инфекции, сърдечно-съдови проблеми и др. 

Недостигът на желязо се оказва по-разпространен, отколкото предполагаме. Според проучване на пациенти в САЩ, например, почти всеки трети възрастен има някаква форма на дефицит на това важно хранително вещество. И въпреки че съществуват много ефективни и лесно достъпни заместващи терапии, голяма част от засегнатите от железен дефицит, оказва се, не вземат никакви мерки. 

Защо желязото е толкова важно за здравето ни?

Желязото е основно хранително вещество, необходимо за поддържането на много жизненоважни функции в тялото. То има широк спектър от роли в човешкия организъм - може би най-известната от тях е, че е важен компонент в състава на хемоглобина, протеин, който транспортира кислорода в кръвта до клетките, тъканите и органите в тялото. Има роля и за редица метаболитни процеси, включително за синтеза на ДНК и производството на енергия и др.

Често срещано състояние, причинено от ниски запаси на желязо, е желязодефицитната анемия. Но недостатъчното му количество се свързва и с редица други здравословни състояния като: 

– Синдром на неспокойните крака; 

– Намален физически капацитет; умора, изтощение; 

– Отслабена имунна система; 

– Сърдечна недостатъчност и др. 

 При бременни жени тежките случаи на недостиг на желязо могат да доведат до преждевременно раждане или до раждане на дете с твърде ниско тегло. А при кърмачетата и децата с железен дефицит може да се наблюдава забавяне на растежа и развитието. Те са и по-податливи на инфекции.

Признаци за железен дефицит

Първоначалните признаци за дефицит могат да бъдат пропуснати или объркани с други здравословни проблеми. Но при нарастване на недостига, симптомите стават по-сериозни и осезателни, например: 

– Блед цвят на лицето; 

– Умора, изтощение; 

– Затруднено дишане, особено след тренировка; 

– Физическа слабост; 

– Необясними болки в ставите, мускулите; 

– Трудност при концентриране и изпълнение на задачи; 

– Учестен пулс; 

– Главоболие; 

– Косопад, чупливи нокти; 

– Студени ръце и крака; 

– Слаб апетит и др. 

Рисковите фактори за недостиг на желязо могат да включват:

– Обилна менструация - най-честата причина за железен дефицит при жените; 

– Бременност и кърмене; 

– Операция или травма; 

– Стомашно-чревни заболявания (напр. цьолиакия), язва и др. 

– Веганство и вегетарианство (животинските продукти са основен източник на желязо). 

При наличие на дефицит на желязо е задължително да се направят изследвания и консултация с лекар. Лечението зависи от това какво е причинило проблема и от тежестта на състоянието. Ако причината е нарушения на менструалния цикъл с тежки кръвоизливи, трябва да се потърси консултация с гинеколог, ендокринолог и т.н. Важно е да се уточни с лекар и правилния прием на железни добавки, тъй като прекомерният прием на желязо може да причини стомашно-чревни странични ефекти или дори претоварване с желязо, при което да бъдат засегнати черен дроб, сърце, панкреас, стави и др. 

Как да си набавим повече желязо с храната?

Най-известният източник на желязо е червеното месо. Желязото от животински източници (хемово желязо) се усвоява много по-лесно от организма, но прекомерният прием на червено месо, особено преработеното месо като колбаси, бекон и др., се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания, рак на дебелото черво и др. 

Подходящи храни - източници на желязо, различни от червеното месо, са: птици, риба, морски дарове, яйца. А растителните източници на желязо (нехемово желязо) включват пълнозърнести храни, тъмнозелени листни зеленчуци, тофу, ядки, семена, леща, грах, соя, боб, артишок, овесени зърнени култури, фурми, стафиди, черен шоколад.

Храните, богати на витамин С, подобряват усвояването на желязото. Такива са: цитрусите, чушките, доматите, киви и др. 

Препоръчително е да се избягва употребата на чай или кафе по време на хранене, тъй като тези напитки съдържат танини, които могат да възпрепятстват усвояването на желязото, пише Puls.bg. Червеното вино пък съдържа полифеноли, които също намаляват усвояването на желязото.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2025
България и Войната в Украйна
Кабинетът "Желязков"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: