Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Призрачните градове привличат хиляди туристи като магнити
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:10 / 02.08.2024Коментари (0)983
©
Ако древните стени на Италия можеха да говорят, щяха да кажат много неща. С врати без панти, срутващи се покриви и подобни на скелети каменни руини, 5000-те града-призраци в Италия са смразяващи. Италианците наричат ​​тези изоставени градове "многото спящи красавици“, осеяли страната, всички чакащи любопитни посетители да дойдат да ги събудят от съня им.

Уникалното в италианските призрачни градове по-специално е, че обстановката все още изглежда някак красива, като замък или най-малкото средновековна - по някакъв зловещо очарователен начин. Има храмове, покрити с мъх, срутени средновековни абатства, рушащи се ренесансови крепости, украсени сводове и купища предмети. Кои обаче са най-емблематичните градове призраци?

Крако, Базиликата

Отдалеч местните се кълнат, че град Крако прилича на черепа на огромно животно. Това е така, защото призрачният град е направен от изоставени пещерни домове, вкопани в червеникав скалист хълм, като всяко жилище изглежда като яма на гроб. Когато свлачище удари Крако, карайки хората да бягат, за да спасят живота си, градът остана замръзнал във времето. Някои врати все още са боядисани в синьо, докато покривите са покрити с увивни растения. Оттогава е снимачна площадка за няколко филма, включително Джеймс Бонд: Спектър на утехата.

Состила, Ломбардия

Изоставените сгради на Состила са струпани около непокътната църковна камбанария и училище, където оставените от учениците книги и моливи все още лежат на масите, докато черните дъски са надраскани с бял тебешир. В разрушените къщи подовете са напукани, а стените са почернели от коминни сажди и осеяни с подкови. Има забравени ръждясали тенджери, черпаци, висящи от тавана и отворени шкафове, пълни с чинии. Не е сигурно защо животът в Состила е спрял толкова внезапно през 60-те години на миналия век, но някои казват, че през нощта мястото е обитавано от вещици.

Виладжо Аспрони, Сардиния

Историята на Виладжо Аспрони е като тази на един от многото изоставени градове в САЩ по време на треска за злато. Някога проспериращ минен център, Аспрони е построен в края на 1800 г. в Сардиния, работниците и техните семейства са имали домове, малки магазини и училище с детска площадка. Но в крайна сметка кариерата се е изчерпала и всички са напуснали това селце.

Буонаноте, Абруцо

Кацнал на скалист хълм с изглед към пропаст в Абруцо, само няколко клатещи се жилища и руините на замък все още стоят в града, известен някога като Буонаноте. Това беше малко странно име, тъй като означава "лека нощ“ на италиански. И причината за това е тъмна. Според легендата тук се е състояла битка през Средновековието, която е довела до ужасна нощ на грабежи. След това губещите нарекли града Маланоте, което означава "лоша нощ“, докато победителите го нарекли обратното. Едва през 1969 г. името на града е променено на Монтебело сул Сангро. Веднага след като това е решено, заради поредица от свлачища цялото население да напусне.

 

Ренеуци, Лигурия 

Лигурия може да е известна със своите Чинкуе Тере, но призрачният град Ренеуци е страховито място, което си струва да посетите около Хелоуин. Селски жилища без покрив, някога дом на производители на кестени, са заобиколени оот гъста гора. Но ровенето в миналото тук е смразяващо. В началото на 60-те години мъж убил приятелката си и след това се самоубил на това място.

Бергиола, Тоскана

Стръмна каменна пътека води до древния вход на Бергиола в Тоскана. Купчината от руини тук са останки от защитни каменни стени, арки и селски къщи, сега покрити с дива растителност. Според легендите в гъстата гора, пълзяща през селото, живее гигантска змия, наречена Девасто (което означава опустошение). Може да предизвика бедствия с дяволско съскане, което хората казват, че понякога можете да чуете в полунощ.

Още по темата: общо новини по темата: 1018
16.09.2024 »
15.09.2024 »
15.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/170 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: