Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Професионален готвач: С помощта на храната ние можем да отидем навсякъде - затваряме очи и се оставяме на вкусовете си
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:33 / 20.12.2024Коментари (0)1331
©
Хората имат способности да пътуват както физически, така и с вкусовите си рецептори, с очите си, с мечтите си. С помощта на храната ние можем да отидем навсякъде: затваряме очи и се оставяме на вкусовете си. Това каза в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова професионалният готвач, сладкар и нутриционист Мила Милър.

Хубаво е към края на годината да си припомним хубавите неща, които са ни се случили през цялата година. "А Ница е едно от местата, които никога не забравяш. Човек може да си купи много изгодни самолетни билети, да тръгне буквално в петък, да се върне в неделя и да си направи едно запомнящо се пътешествие,“ отбеляза тя. По думите й ресторантът "Жан“ в Ница й е донесъл огромно удоволствие със специфичната си френска обстановка, като Жан е името на главния готвач и създател на концепцията. Ресторантът е отличен с "Мишлен“ звезда и когато отидеш там, си купуваш дегустационно меню, т.е. не знаеш какво ще ядеш.

"Ти получаваш едни неща, които пристигат едно след друго, които са много красиви, много ефектни. Обикновено са миниатюри и т.н. Но това, което наистина ме докара до абсолютна експлозия на емоции в мен, беше нещо, което приличаше на морков. Но в момента, в който го опитах, се оказа съвсем различно нещо – нямаше нищо общо с морков. И така ме впечатли, и така ме изненада, и така ме зарадва, че аз просто се просълзих и си казах, че тези хора са от космоса. Много подправки, много текстури, много цветове – и всичко това събрано в една хапка, просто изумително,“ сподели тя и допълни, че ресторантът "Жан“ има интересната традиция да продават книга, написана с много уважение и със снимки на екипа им, със снимки на ястия от ресторанта и с много обяснения за храната.

Шоколатиерът шеф Ради Стамболов е човек, който може да те отведе където си поискаш: да създаваш шоколадови бонбони е изкуство, но да успяваш да отведеш хората на някакво място, съвсем различно от физическото ни присъствие, това вече е свойство на супергерой, добави тя. Шоколадовият бонбон, негово дело, е успял с аромата и богатството от вкусове на невероятния Тонка боба да я отведе в Южна Америка: "Тайната е, че когато направиш инфузия от него, когато го стоплиш, когато извлечеш ароматите му в сметана да речем, и след това с тази сметана направиш шоколадов ганаш, когато ядеш такова нещо, то прави комбинация между карамел, ванилия, канела и още нещо, което нямаш никаква представа какво е, но много ти е вкусно.“

Друга любима кулинарна дестинация на професионалния готвач е тайландският остров Ко Самуи, на който успява да изкарва дори местен кулинарен курс, като с обучаващия готвач са изживели приключението на това да пазаруваш в открит тайландски пазар. "Тайланд е моята държава на контрастите. Да, можеш да видиш много нехигиенно съхранена храна на улицата. Но можеш да видиш най-съвършената супа Том Ям, която някой някъде може да създаде. И да ти я сервира в такава купичка, и с такива багри, и с такива вкусове вътре, че ти да си кажеш, че всъщност това е най-съвършеното ястие, което си виждал.“

За Мила Милър едно от нещата, които заслужава огромно уважение, е домашно създадената храна за семейството. "Това е онази храна, която под някаква форма стои в нас. Това е храната, с която сме расли, която е в генетиката ни. Храната, в която може да има нещо много специфично, като да речем чубрица, и където и да си, каквото и да правиш, на колкото и години да си станал, този аромат теб те връща там, обратно във времето и при семейството. Това е онази кулинария, която включва миниатюрната кукленска чашка за греяна ракия, това са онези ястия, които включват печена тиква на хартия във фурната. Домашната кухня е онази, която е създадена за цялото семейство, в глинения гювеч, с продуктите, които не са сложни – те са прости, но са така приготвени, че винаги ти става топло и винаги ти става уютно.“

Кулинарията  и науката за харната се развива всяка секунда. Вече се кръстосват безкрайно вкусовете, но най-ценното е, че човек е готов да позволи на ума си да приеме нещо ново и различно, добави още нутриционистът. "За мен най-добрата рецепта е следващата и може би още не съм открила моето любимо кулинарно място, защото всички ние вече имаме удоволствието и възможността да пътуваме и да търсим места. И аз безкрайно много харесвам любопитството на хората и готовността им да пробват нови неща. Така че ми се иска да отидем в бъдещето и да си позволим да бъдем изненадвани – да пътуваме, да ядем местна харна, да гледаме какво правят местните хора и да го изпробваме,“ заключи Мила Милър.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
20 години от атентата в Кербала
Избори в Германия
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: