Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Психолог: Храната е важна част от целия комплекс на здравото тяло
Автор: Живко Кръстев 15:12 / 04.06.2024Коментари (0)963
©
В подкаста "Естествен интелект" говорим по различни теми от областта на психичното през парадигмата не на психичната болест, а на психичното здраве. Говорим основно за това как функционираме ние като хора и като общество. Това каза психологът Слави Стоев в рубриката "Психичното здраве на фокус" в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Световната здравна организация посочва пет неща, с които се характеризира психично здравият човек – здрава физика, здрав дух, добро управление на мисленето, на емоциите и на житейския тонус.

Психичното здраве описва степента, в която ние умеем да живеем качествен емоционален живот, да имаме качествено добруване на психиката и удовлетвореност от живота си, и нашата способност да реагираме на предизвикателствата на живота. "Капацитетът ни за справяне е част от нашето психично здраве. Едно от най-поразяващите психичното здраве преживявания е усещането за безпомощност. Другият параметър на психичното здраве е социалната свързаност, усещането, че ти не си изоставен“, обясни Слави Стоев.

Грижата за психичното здраве е начинът да не стигаме до психично или психиатрично страдание. "Има много други фактори – генетични или фактори на средата, но това, което ние може да направим, е да се погрижим за себе си“, подчерта психологът.

Нашият психичен свят е много зависим от веществата, които поемаме, от начина, по който захранваме физиката в червата ни. "Храната е важна като част от целия комплекс на здравото тяло. Но ние хората приемаме храна не само като вещества, а и като стимули от реалността, като отношение от другите хора, като преживявания. Много често не си даваме сметка, че тези стимули определят биохимичните функции на тялото ни, защото когато изпитваме определен тип преживявания, тялото ни реагира през определен тип биохимични реакции“, поясни Стоев.

Много важно за психичното здраве е наличието на смисъл. "Смисълът в света на възрастните се нарича "мотивация“, "ангажираност“, "отдаденост“, "ентусиазъм“, "оптимизъм“. Това е, което те вдига сутрин. Наличието на смисъл позволява да виждаш причина и основание да правиш всички останали неща, които правиш, да се грижиш за това да си в добра физическа кондиция, да си в добри отношения с хората около себе си, да постигаш някакви неща и да се чувстваш способен човек. Наличието на смисъл може да даде обяснение на това защо аз трябва да променя някакви неща в начина, по който действам. Потвържденията също работят. Въпросът е дали ги прилагаш и как са ти обяснени“, обясни психологът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Местни избори 2023 г.
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: